Pšenica na lageru čeka bolju cijenu

Ljiljana Aleksić
Pšenica na lageru čeka bolju cijenu

BIJELjINA - Iako je ova godina za ratare bila uspješna jer je rod bio dobar, a prinosi visoki, to se ne može reći i za otkupnu cijenu pšenice pa je dobar dio njih, dok iščekuje bolje uslove na tržištu, ovu žitaricu uskladištio.

Poljoprivrednici su poslušali savjete nadležnih pa su u godini pandemije zasijali više površina povrćem, ali i žitaricama.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji Boško Radić kaže da ovogodišnja cijena uprkos dobrom kvalitetu i rodu pšenice nije zadovoljila očekivanja ratara.

- Otkupna cijena je oko 30 feninga po kilogramu i potražnja je trenutno opala. Veliki broj poljoprivrednika je zbog toga lagerovalo ovogodišnji rod pšenice pa ćemo vidjeti kako dalje - kaže on.

Radić je istakao da se ovogodišnji prinosi kreću od pet do sedam tona po zasijanom hektaru.

- Nadamo se da će resorno ministarstvo reagovati kao što je to uradilo u slučaju povrtarske proizvodnje i proizvodnje mesa. Bilo je riječi da će se izvoziti za Tursku, ali još nemamo konkretne informacije i čekamo potez nadležnih - kaže Radić.

Kada je riječ o drugoj najzastupljenijoj kulturi u Semberiji kukuruzu, proizvođači se nadaju dobrom rodu, a na njivama je u toku silaža.

Proizvođači očekuju kvalitetnu žetvu, posebno oni koji su primijenili agro-tehničke mjere.

- Ova godina će sigurno biti upamćena po prinosu strnih žita, a ako vremenski uslovi posluže još mjesec dana, biće upamćena i po dobrom prinosu kukuruza, ali i soje. Te dvije kulture obećavaju maksimalne prinose za sada -  objasnio je agronom Stanko Tadić.

Prema riječima stručnjaka uočena je pojava napada biljnih bolesti i štetočina pa se sada treba posvetiti poslovima zaštite.

- Uočen je jak napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice. Ako se na vrijeme ne primijeni tretiranje, rod može da bude prepolovljen - kaže Tadić koji savjetuje ratarima da svakodnevno obilaze svoje parcele i obave neophodnu zaštitu roda.

 Povrtari zadovoljno trljaju ruke

Povrtari u Semberiji imaju ovih dana pune ruke posla. Oni koji su povrće proizveli za sigurnog kupca, uprkos pandemiji virusa korona imaju jednu od uspješnijih proizvodnih sezona u proteklih nekoliko godina.

Oni koji su imali ugovorenu proizvodnju zadovoljno trljaju ruke jer, kako kažu, povrće je rodilo bolje nego prethodnih godina. Cijena je odlična,  plasman zagarantovan, a povrće prerađuju i dvije fabrike u Semberiji.

- Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujemo ove godine da ćemo preraditi 3.000 tona krompira, 1.000 tona mrkve i 2.000 tona paštrnjaka. Svu sirovinu obezbijedili smo iz Semberije - rekao je rukovodilac fabrike za preradu povrća Zlatan Pejić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana