Први сајам пољопривреде u Станарима окупио 37 излагача

Срна
Први сајам пољопривреде u Станарима окупио 37 излагача

СТАНАРИ - На Сајму пољопривреде и руралног развоја у Станарима данас су излагачи из 14 локалних заједница представили домаће пољопривредне производе и прерађивене, ручне радове и рукотворине.

На првом сајму је 37 излагача понудило домаће производе из области прехране, кондиторских производа, услужне дјелатности, пчеларства, занатског пива и ракије, козметике на биљној бази, као и рукотворине.

Предсједник Удружења „Пољопривредник“ Михајло Гаврић рекао је новинарима да је циљ манифестације да се омасови пољопривредна производња у Станарима и малим произвођачима обезбиједи простор да буду конкуретни и одрживи на тржишту.

Породично пољопривредно газдинство Новић из Горњих Смртића код Прњавора бави се узгојем и прерадом љешника од којег праве посластице са примјесама десетак окуса, а Биљана Новић каже да производе пласира на локално тржиште и да је задовољна продајом.

Јадранка Суботић из Осретка код Станара специјализовала се за узгој батата и прерађевина од овог поврћа, те биохране, док Весна Бошњак из федералне општине Усора производи и више од 130 аутохтоних сорти парадајза из цијелог свијета, које пласира директно купцима.

На сајму се представило и породично газдинство Кузмановић из Прњавора са традицијом производње домаће ракије дугом 165 година, чији су представници рекли да су због лошег приноса ове године ишли на комерцијалну продају шљиве по локалним пијацама умјесто на прераду у ракију.

Пољопривредно газдинство „Гаврић“ из Станара однедавно је у своју понуду уврстило пчеларство, те производњу меда и прерађевина, чији је квалитет препознат на такмичење у Тузли гдје су освојили прву награду.

Сајам су организовали Удружење „Пољопривредник“ у сарадњи са Агенцијом за развој општине Станари и Центром за културу.

Из Удружења су најавили да ће сајам наредне године бити организован на простору зелене тржнице која је у изградњи и пројектоване вредности од 350.000 КМ, без износа за соларно напајање.

Михајло Гаврић, који је и директор локалне Агенције за развој општине, појаснио је да ће објекат имати око стотину штандова са наткривеним дијелом површине од око 800 метара квадратних, опремљен са 500 соларних јединица које ће обезбиједити 195 киловата електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана