Prvi sajam poljoprivrede u Stanarima okupio 37 izlagača

Srna
Prvi sajam poljoprivrede u Stanarima okupio 37 izlagača

STANARI - Na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Stanarima danas su izlagači iz 14 lokalnih zajednica predstavili domaće poljoprivredne proizvode i prerađivene, ručne radove i rukotvorine.

Na prvom sajmu je 37 izlagača ponudilo domaće proizvode iz oblasti prehrane, konditorskih proizvoda, uslužne djelatnosti, pčelarstva, zanatskog piva i rakije, kozmetike na biljnoj bazi, kao i rukotvorine.

Predsjednik Udruženja „Poljoprivrednik“ Mihajlo Gavrić rekao je novinarima da je cilj manifestacije da se omasovi poljoprivredna proizvodnja u Stanarima i malim proizvođačima obezbijedi prostor da budu konkuretni i održivi na tržištu.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Nović iz Gornjih Smrtića kod Prnjavora bavi se uzgojem i preradom lješnika od kojeg prave poslastice sa primjesama desetak okusa, a Biljana Nović kaže da proizvode plasira na lokalno tržište i da je zadovoljna prodajom.

Jadranka Subotić iz Osretka kod Stanara specijalizovala se za uzgoj batata i prerađevina od ovog povrća, te biohrane, dok Vesna Bošnjak iz federalne opštine Usora proizvodi i više od 130 autohtonih sorti paradajza iz cijelog svijeta, koje plasira direktno kupcima.

Na sajmu se predstavilo i porodično gazdinstvo Kuzmanović iz Prnjavora sa tradicijom proizvodnje domaće rakije dugom 165 godina, čiji su predstavnici rekli da su zbog lošeg prinosa ove godine išli na komercijalnu prodaju šljive po lokalnim pijacama umjesto na preradu u rakiju.

Poljoprivredno gazdinstvo „Gavrić“ iz Stanara odnedavno je u svoju ponudu uvrstilo pčelarstvo, te proizvodnju meda i prerađevina, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenje u Tuzli gdje su osvojili prvu nagradu.

Sajam su organizovali Udruženje „Poljoprivrednik“ u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Stanari i Centrom za kulturu.

Iz Udruženja su najavili da će sajam naredne godine biti organizovan na prostoru zelene tržnice koja je u izgradnji i projektovane vrednosti od 350.000 KM, bez iznosa za solarno napajanje.

Mihajlo Gavrić, koji je i direktor lokalne Agencije za razvoj opštine, pojasnio je da će objekat imati oko stotinu štandova sa natkrivenim dijelom površine od oko 800 metara kvadratnih, opremljen sa 500 solarnih jedinica koje će obezbijediti 195 kilovata električne energije.

Za spasioce nema predaha
Za spasioce nema predaha
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana