Производи србачког Удружења жена квалитетом заслужиле оданост купаца

Дејан Јовичић
Производи србачког Удружења жена квалитетом заслужиле оданост купаца

СРБАЦ - Чак 17 производа србачког Удружења жена до сада је прошло све потребне анализе и показало врхунски квалитет, попут ајвара, пекмеза, медењака, чајева, етеричних уља, сапуна и козметике, а очекује се да ће још 16 њих ускоро пронаћи сигуран пут до купаца широм Српске и дијаспоре.

Истакла је то Весна Смиљанић, предсједница удружења, које окупља више од 50 србачких домаћица и које је ових дана прославило четврту годишњицу постојања.

Смиљанићева је рекла да за њиховим производима влада велика потражња на домаћим и међународним сајмовима, а свакодневно се могу купити у Крајишкој кући у Бањалуци, Поткозарској кући у Приједору, Кући Лијевча и Поткозарја у Градишци и изложбеном салону удружења у Српцу.

- Десетак наших чланица вриједно је радило на припреми нових производа који ће се ускоро наћи у продаји, међу којима су разни мелеми и тинктуре, као и производи на бази љековитог биља. Све се ради по рецептима наших мајки и бака које преносимо млађим нараштајима и примјетно је велико интересовање младих у Српцу за наше радионице - рекла је Смиљанићева.

Додаје да су прошле године добили одређена средства од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а дио ће уложити у анализу исправности производа како би подржали рад њихових чланица.

Српчанка Весна Савић провела је радни вијек као фармацеут и тако завољела козметику покренувши властиту производну линију „Јелена – природна козметика”, а највише су тражене њене креме за бебе, витаминске креме за лице, крема против бора и флека и разне врсте мелема.

- Моја жеља је била да се хемија замијени природом па за своју козметику користим здраву подлогу и биљна уља која сама правим од трава из природе. Најновије што сам израдила су природни колаген и еликсир против анемије који се састоје од ораха, сусама, хељде, лана, сјемена коприве, прополиса и других природних састојака - рекла је Савићева.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић рекао је да су неки од производа србачког Удружења жена већ постали препознатљиви код посјетилаца Крајишке куће и додао да је у плану да се сарадња подигне на виши ниво.

- Тренутно се припремамо за одлазак на сајам у Беч гдје ће Крајишка кућа, вјероватно већ у овој години, добити свој први франшизни објекат, а у плану је да их до краја године буде пет. Надам се да ће и дио производа србачких жена завршити на том тржишту и да оно што се овдје произведе уновчимо и вратимо новац у Републику Српску - рекао је Илић.

Удружење жена из Српца до сада је освајало разна признања, међу којима се издвајају златне медаље за пекмез од шљива, љути џем од вишње и уникатне крпене лутке и сребрне медаље за екстра џем од јагоде и домаћи благи ајвар од печених паприка, на сајмовима у Бањалуци и Мостару, а најновије је са манифестације “Свети Сава, моја слава”  у Вукосављу за прво мјесто у припремању славске трпезе и специјалну награду за змијањски вез.

Хуманитарна акција

Удружење жена Србац покренуло је хуманитарну акцију за петогодишњег дјечака Игора Гужвића из Влакнице код Српца који болује од тешког облика аутизма.

- Лијекови су јако скупи и један од њих стиже из Русије који је прављен управо према његовој дијагнози. За један мјесец потребно је за њега издвојити око 1.500 евра. Већ га користи неко вријеме и има благог помака тако да позивам све људе добре воље да дају допринос овој акцији - рекла је Смиљанићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана