Proizvodi srbačkog Udruženja žena kvalitetom zaslužile odanost kupaca

Dejan Jovičić
Proizvodi srbačkog Udruženja žena kvalitetom zaslužile odanost kupaca

SRBAC - Čak 17 proizvoda srbačkog Udruženja žena do sada je prošlo sve potrebne analize i pokazalo vrhunski kvalitet, poput ajvara, pekmeza, medenjaka, čajeva, eteričnih ulja, sapuna i kozmetike, a očekuje se da će još 16 njih uskoro pronaći siguran put do kupaca širom Srpske i dijaspore.

Istakla je to Vesna Smiljanić, predsjednica udruženja, koje okuplja više od 50 srbačkih domaćica i koje je ovih dana proslavilo četvrtu godišnjicu postojanja.

Smiljanićeva je rekla da za njihovim proizvodima vlada velika potražnja na domaćim i međunarodnim sajmovima, a svakodnevno se mogu kupiti u Krajiškoj kući u Banjaluci, Potkozarskoj kući u Prijedoru, Kući Lijevča i Potkozarja u Gradišci i izložbenom salonu udruženja u Srpcu.

- Desetak naših članica vrijedno je radilo na pripremi novih proizvoda koji će se uskoro naći u prodaji, među kojima su razni melemi i tinkture, kao i proizvodi na bazi ljekovitog bilja. Sve se radi po receptima naših majki i baka koje prenosimo mlađim naraštajima i primjetno je veliko interesovanje mladih u Srpcu za naše radionice - rekla je Smiljanićeva.

Dodaje da su prošle godine dobili određena sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a dio će uložiti u analizu ispravnosti proizvoda kako bi podržali rad njihovih članica.

Srpčanka Vesna Savić provela je radni vijek kao farmaceut i tako zavoljela kozmetiku pokrenuvši vlastitu proizvodnu liniju „Jelena – prirodna kozmetika”, a najviše su tražene njene kreme za bebe, vitaminske kreme za lice, krema protiv bora i fleka i razne vrste melema.

- Moja želja je bila da se hemija zamijeni prirodom pa za svoju kozmetiku koristim zdravu podlogu i biljna ulja koja sama pravim od trava iz prirode. Najnovije što sam izradila su prirodni kolagen i eliksir protiv anemije koji se sastoje od oraha, susama, heljde, lana, sjemena koprive, propolisa i drugih prirodnih sastojaka - rekla je Savićeva.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je da su neki od proizvoda srbačkog Udruženja žena već postali prepoznatljivi kod posjetilaca Krajiške kuće i dodao da je u planu da se saradnja podigne na viši nivo.

- Trenutno se pripremamo za odlazak na sajam u Beč gdje će Krajiška kuća, vjerovatno već u ovoj godini, dobiti svoj prvi franšizni objekat, a u planu je da ih do kraja godine bude pet. Nadam se da će i dio proizvoda srbačkih žena završiti na tom tržištu i da ono što se ovdje proizvede unovčimo i vratimo novac u Republiku Srpsku - rekao je Ilić.

Udruženje žena iz Srpca do sada je osvajalo razna priznanja, među kojima se izdvajaju zlatne medalje za pekmez od šljiva, ljuti džem od višnje i unikatne krpene lutke i srebrne medalje za ekstra džem od jagode i domaći blagi ajvar od pečenih paprika, na sajmovima u Banjaluci i Mostaru, a najnovije je sa manifestacije “Sveti Sava, moja slava”  u Vukosavlju za prvo mjesto u pripremanju slavske trpeze i specijalnu nagradu za zmijanjski vez.

Humanitarna akcija

Udruženje žena Srbac pokrenulo je humanitarnu akciju za petogodišnjeg dječaka Igora Gužvića iz Vlaknice kod Srpca koji boluje od teškog oblika autizma.

- Lijekovi su jako skupi i jedan od njih stiže iz Rusije koji je pravljen upravo prema njegovoj dijagnozi. Za jedan mjesec potrebno je za njega izdvojiti oko 1.500 evra. Već ga koristi neko vrijeme i ima blagog pomaka tako da pozivam sve ljude dobre volje da daju doprinos ovoj akciji - rekla je Smiljanićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana