Прњавор: За девет пројеката и четири микробизниса 34.000 КМ

СРНА
Прњавор: За девет пројеката и четири микробизниса 34.000 КМ

ПРЊАВОР- Фондација "Мозиак" и град Прњавор потписали су данас уговоре за реализацију девет пројеката и четири микробизниса младих са подручја Прњавора за шта ће укупно бити издвојено 34.000 КМ.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш захвалио је младима који су кандидовали своја рјешења за неке конкретне проблеме у локалној заједници за шта је из градског буџета обезбијеђено око 11.300 КМ.

Томаш је напоменуо да су микробизниси појединачно подржани са укупно 8.000 КМ, од чега је Фондација "Мозаик" издвојила 6.000 КМ, а град 2.000 КМ.

"У наредних шест мјесеци носиоци микробизниса стичу услове да добију још по 3.000 КМ уколико се региструју и почну са радом", прецизирао је Томаш у изјави новинарима.

Он је захвалио Омладинској банци, свим њеним члановима, као и Фондацији "Мозаик" са којом град Прњавор већ пет година успјешно сарађује и рјешава конректне проблеме на терену које млади препознају као важне за локалну заједницу.

Директор програма Омладинске банке Фондације "Мозаик" Жељко Пауковић изразио је задовољство што се сарадња са градом Прњавором наставља до 2026. године.

"Са средствима од око 120.000 КМ подржаћемо пројекте младих и микробизнисе. Ове године смо повећали износе за микробизнисе са 2.000 КМ на 5.000 КМ чиме доприносимо већем интересу младих за запошљавање, а кроз пројекте се рјешавају проблеми које су млади људи препознали у својој средини", каже Пауковић.

Он је новинарима рекао да постоји интерес не само локалних заједница већ и младих да се програм настави и наредих година јер је фокус усмјерен ка њима, развоју њиховог активизма, предузетништа и конкретним новим радним мјестима.

Координатор Омладинске банке Прњавор Марија Новаковић напоменула је да је на њихов позив пристигло укупно 13 пројеката и пет микробизниса.

"Радује чињеница да нам се сваке године јављају нови млади који ће релизовати своје идеје кроз програм Омладинске банке. Овај пут све средње школе су кандидовале по један пројекат, имали смо и пројекте везане за спорт, музику, културу, природу и изградњу мира", каже она.

Гимназији у Прњавору Омладинска банка одобрила је пројекат "Јама за скок у даљ" чија је вриједност 1.800 КМ

Ученик ове школе Јован Павловић каже да је иницијативу покренула Гимназија како би се унаприједило одвијање часова физичког васпитања, као и да ће пројекат имати вишестуки значај јер ће атлетску јаму са пијеском користити и Основна школа "Бранко Ћопић" , Центар средњих школа "Иво Андрић" и Музичка школа "Константин Бабић" , али и атлетски клубови и грађани.

Програм Омладинске банке реализује се већ 17 година у 50 партнерских општина и градова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана