Prnjavor: Za devet projekata i četiri mikrobiznisa 34.000 KM

SRNA
Prnjavor: Za devet projekata i četiri mikrobiznisa 34.000 KM

PRNjAVOR- Fondacija "Moziak" i grad Prnjavor potpisali su danas ugovore za realizaciju devet projekata i četiri mikrobiznisa mladih sa područja Prnjavora za šta će ukupno biti izdvojeno 34.000 KM.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš zahvalio je mladima koji su kandidovali svoja rješenja za neke konkretne probleme u lokalnoj zajednici za šta je iz gradskog budžeta obezbijeđeno oko 11.300 KM.

Tomaš je napomenuo da su mikrobiznisi pojedinačno podržani sa ukupno 8.000 KM, od čega je Fondacija "Mozaik" izdvojila 6.000 KM, a grad 2.000 KM.

"U narednih šest mjeseci nosioci mikrobiznisa stiču uslove da dobiju još po 3.000 KM ukoliko se registruju i počnu sa radom", precizirao je Tomaš u izjavi novinarima.

On je zahvalio Omladinskoj banci, svim njenim članovima, kao i Fondaciji "Mozaik" sa kojom grad Prnjavor već pet godina uspješno sarađuje i rješava konrektne probleme na terenu koje mladi prepoznaju kao važne za lokalnu zajednicu.

Direktor programa Omladinske banke Fondacije "Mozaik" Željko Pauković izrazio je zadovoljstvo što se saradnja sa gradom Prnjavorom nastavlja do 2026. godine.

"Sa sredstvima od oko 120.000 KM podržaćemo projekte mladih i mikrobiznise. Ove godine smo povećali iznose za mikrobiznise sa 2.000 KM na 5.000 KM čime doprinosimo većem interesu mladih za zapošljavanje, a kroz projekte se rješavaju problemi koje su mladi ljudi prepoznali u svojoj sredini", kaže Pauković.

On je novinarima rekao da postoji interes ne samo lokalnih zajednica već i mladih da se program nastavi i naredih godina jer je fokus usmjeren ka njima, razvoju njihovog aktivizma, preduzetništa i konkretnim novim radnim mjestima.

Koordinator Omladinske banke Prnjavor Marija Novaković napomenula je da je na njihov poziv pristiglo ukupno 13 projekata i pet mikrobiznisa.

"Raduje činjenica da nam se svake godine javljaju novi mladi koji će relizovati svoje ideje kroz program Omladinske banke. Ovaj put sve srednje škole su kandidovale po jedan projekat, imali smo i projekte vezane za sport, muziku, kulturu, prirodu i izgradnju mira", kaže ona.

Gimnaziji u Prnjavoru Omladinska banka odobrila je projekat "Jama za skok u dalj" čija je vrijednost 1.800 KM

Učenik ove škole Jovan Pavlović kaže da je inicijativu pokrenula Gimnazija kako bi se unaprijedilo odvijanje časova fizičkog vaspitanja, kao i da će projekat imati višestuki značaj jer će atletsku jamu sa pijeskom koristiti i Osnovna škola "Branko Ćopić" , Centar srednjih škola "Ivo Andrić" i Muzička škola "Konstantin Babić" , ali i atletski klubovi i građani.

Program Omladinske banke realizuje se već 17 godina u 50 partnerskih opština i gradova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana