Прњавор: Отворена изложба збирке часописа "Женски покрет"

Срна
Прњавор: Отворена изложба збирке часописа "Женски покрет"

ПРЊАВОР - У просторијама Народне библиотеке у Прњавору данас је отворена изложба двадесетак бројева "Женског покрета", часописа који је излазио од 1920. до 1938. године и у којем је објављено око 2.500 текстова.

У архиви прњаворске Библиотеке су издања из 1927, 1928. и 1929. године, а сви бројеви су адресирани на извјесну Љубицу Станковић, за коју нема прецизних података ко је била и како су примјерци које је читала завршили у овој установи.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке Душан Марић рекао је Срни да је у посједу Библиотеке и број из фебруара 1927. годину за који је специфично да је први број "Женског покрета" који је од тада излазио сваких 15 дана као часопис Алијансе свих женских удружења и покрета у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

"Текстови су објављивани на ћирилици, латиници и словеначком језику. Занимљиво је да у њима има само неколико фотографија и илустрација, а све остало су текстови посвећени женама у Србији, Хрватској и Словенији, нешто мало и у БиХ, и њиховим правима, а спомиње се и настанак Кола српских сестара", прецизирао је Марић.

Он је навео да је часопис својеврсни споменик новинарству, али и феминистичком покрету тог времена имајући у виду необичну чињеницу да су часописом руководиле и уређивале га искључиво жене.

Изложба је отворена до краја идуће седмице.

Марић је рекао и да је у току припрема мини изложбе о Милки Вукомановић - Кочић, супрузи Петра Кочића.

"Надам се да ћемо успјети да у сарадњи са Библиотеком и Српским просвјетним и културним друштвом 'Просвјета' из Челинца, власницима експоната, уприличимо и изложбу о романтичној, лијепој причи коју су имали Милка и Петар, њеном споменару и ружи коју је добила од супруга", додао је Марић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана