Prnjavor: Otvorena izložba zbirke časopisa "Ženski pokret"

Srna
Prnjavor: Otvorena izložba zbirke časopisa "Ženski pokret"

PRNjAVOR - U prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru danas je otvorena izložba dvadesetak brojeva "Ženskog pokreta", časopisa koji je izlazio od 1920. do 1938. godine i u kojem je objavljeno oko 2.500 tekstova.

U arhivi prnjavorske Biblioteke su izdanja iz 1927, 1928. i 1929. godine, a svi brojevi su adresirani na izvjesnu Ljubicu Stanković, za koju nema preciznih podataka ko je bila i kako su primjerci koje je čitala završili u ovoj ustanovi.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Dušan Marić rekao je Srni da je u posjedu Biblioteke i broj iz februara 1927. godinu za koji je specifično da je prvi broj "Ženskog pokreta" koji je od tada izlazio svakih 15 dana kao časopis Alijanse svih ženskih udruženja i pokreta u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

"Tekstovi su objavljivani na ćirilici, latinici i slovenačkom jeziku. Zanimljivo je da u njima ima samo nekoliko fotografija i ilustracija, a sve ostalo su tekstovi posvećeni ženama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, nešto malo i u BiH, i njihovim pravima, a spominje se i nastanak Kola srpskih sestara", precizirao je Marić.

On je naveo da je časopis svojevrsni spomenik novinarstvu, ali i feminističkom pokretu tog vremena imajući u vidu neobičnu činjenicu da su časopisom rukovodile i uređivale ga isključivo žene.

Izložba je otvorena do kraja iduće sedmice.

Marić je rekao i da je u toku priprema mini izložbe o Milki Vukomanović - Kočić, supruzi Petra Kočića.

"Nadam se da ćemo uspjeti da u saradnji sa Bibliotekom i Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom 'Prosvjeta' iz Čelinca, vlasnicima eksponata, upriličimo i izložbu o romantičnoj, lijepoj priči koju su imali Milka i Petar, njenom spomenaru i ruži koju je dobila od supruga", dodao je Marić.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana