Приједор: Поводом Дана града пријем за атлетичаре умјесто традиционалних уличних трка

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Градоначелник Приједора Далибор Павловић данас је поводом 16. маја - Дана града, уприличио пријем за Атлетски клуб (АК) „Приједор“ и људе који су у претходном периоду организовали уличне трке.

„С обзиром на пандемију вируса корона, договорили смо да се трке ове године не организују. Одржаћемо их сљедеће године и направићемо једну величанствену манифестацију која није била у протеклим годинама, а све у инат пандемији која је спријечила трке у последње двије године“, рекао је Павловић новинарима.

Он је истакао да се трке не смију заборавити, те да о значају атлетике у Приједору говори и то да је најбољи спортиста за прошлу годину из реда АК „Приједор“, као и да овај спорт има сјајну будућност у граду на Сани.

 „Све што има сјајну будућност и успјехе иза себе град ће подржавати и стајати иза тога. Свим грађанима Приједора, а посебно АК Приједор, желим да захвалим на досадашњем раду и труду, да им честитам Дан града и искористим ову прилику да обећам да ћемо заједничким снагама већ крајем године почети радити на организацији сљедећих трка“, поручио је Павловић.

Секретар Атлетског савеза Републике Српске Небојша Матијевић изразио је задовољство што је градоначелник обећао и даље подршку при организацији трка, што даје наду да ће се оне одржати и на вишем нивоу од досадашњег.

„Двије године су направиле велику паузу у организацији трка, међутим и дан-данас постоји велики интерес да ти велики спортисти дођу на ове просторе. Атлетичари АК Приједор су заслужили да добију боље услове за рад, прије свега мислим на алтетску стазу. Ускоро ће бити обављен разговор са градоначелником и предсједником Клуба о том питању“, навео је Матијевић.

Марко Голубовић из АК „Приједор“, који је организовао досадашњих 26 трка, рекао је да су 1994. и 1995. године одржане трке у ратно вријеме, а да нису лани и ове године због пандемије.

„Нисмо се усудили да организујемо уличне трке јер су то масовне манифестације са око 3.500 учесника и више од 10.000 посматрача. То је изузетно велики скуп и нисмо имали капацитет да обезбиједимо све епидемиолошке мјере иако смо добили сагласност о Министарства породице, омладине и спорта“, указао је он.

Голубовић је навео да данас шаљу снажну и адекватну поруку свим атлетичарима и спортистима, учесницима и љубитељима атлетике, да ће трке бити реализоване 2022. године, да ће бити веће и боље организоване него до сада и да је то јединствен став и града као генералног покровитеља трка и АК „Приједор“ као организатора.

Атлетичар Анастасија Удовичић, спортиста града Приједора за 2020. годину, рекла је да је разочарана што ове године неће бити уличних трка, али и да се радује наредној години.

„Као атлетичар сам поникла из уличних трка још у првом разреду и јако сам захвална и родитељима и тренеру, основној школи и учитељици која нам је представила те трке и тако у мојој глави створила визију да можда одем и истрчим једну, па да видим шта је уопште атлетика као спорт“, навела је Удовичићева.

Учесницима пријема приказана је репортажа „Све наше трке“ новинара Зорана Јелића у продукцији Информативно-пословног центра „Козарски вјесник“.

Вршилац дужности директора „Козарског вјесника“ Никола Мотл изразио је задовољство што је ова медијска кућа дала свој скромни допринос кратким документарним филмом младог колеге Јелића.

„Надам се да сљедеће године нећемо имати потребу за никаквом врстом филма, да ћемо имати уживо извјештавање са уличних трка и да ће то бити на још већем и бољем нивоу. Такође смо ту да испратимо сва дешавања у АК Приједор, све спортске и остале манифестације“, рекао је Мотл.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана