Prijedor: Povodom Dana grada prijem za atletičare umjesto tradicionalnih uličnih trka

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović danas je povodom 16. maja - Dana grada, upriličio prijem za Atletski klub (AK) „Prijedor“ i ljude koji su u prethodnom periodu organizovali ulične trke.

„S obzirom na pandemiju virusa korona, dogovorili smo da se trke ove godine ne organizuju. Održaćemo ih sljedeće godine i napravićemo jednu veličanstvenu manifestaciju koja nije bila u proteklim godinama, a sve u inat pandemiji koja je spriječila trke u poslednje dvije godine“, rekao je Pavlović novinarima.

On je istakao da se trke ne smiju zaboraviti, te da o značaju atletike u Prijedoru govori i to da je najbolji sportista za prošlu godinu iz reda AK „Prijedor“, kao i da ovaj sport ima sjajnu budućnost u gradu na Sani.

 „Sve što ima sjajnu budućnost i uspjehe iza sebe grad će podržavati i stajati iza toga. Svim građanima Prijedora, a posebno AK Prijedor, želim da zahvalim na dosadašnjem radu i trudu, da im čestitam Dan grada i iskoristim ovu priliku da obećam da ćemo zajedničkim snagama već krajem godine početi raditi na organizaciji sljedećih trka“, poručio je Pavlović.

Sekretar Atletskog saveza Republike Srpske Nebojša Matijević izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik obećao i dalje podršku pri organizaciji trka, što daje nadu da će se one održati i na višem nivou od dosadašnjeg.

„Dvije godine su napravile veliku pauzu u organizaciji trka, međutim i dan-danas postoji veliki interes da ti veliki sportisti dođu na ove prostore. Atletičari AK Prijedor su zaslužili da dobiju bolje uslove za rad, prije svega mislim na altetsku stazu. Uskoro će biti obavljen razgovor sa gradonačelnikom i predsjednikom Kluba o tom pitanju“, naveo je Matijević.

Marko Golubović iz AK „Prijedor“, koji je organizovao dosadašnjih 26 trka, rekao je da su 1994. i 1995. godine održane trke u ratno vrijeme, a da nisu lani i ove godine zbog pandemije.

„Nismo se usudili da organizujemo ulične trke jer su to masovne manifestacije sa oko 3.500 učesnika i više od 10.000 posmatrača. To je izuzetno veliki skup i nismo imali kapacitet da obezbijedimo sve epidemiološke mjere iako smo dobili saglasnost o Ministarstva porodice, omladine i sporta“, ukazao je on.

Golubović je naveo da danas šalju snažnu i adekvatnu poruku svim atletičarima i sportistima, učesnicima i ljubiteljima atletike, da će trke biti realizovane 2022. godine, da će biti veće i bolje organizovane nego do sada i da je to jedinstven stav i grada kao generalnog pokrovitelja trka i AK „Prijedor“ kao organizatora.

Atletičar Anastasija Udovičić, sportista grada Prijedora za 2020. godinu, rekla je da je razočarana što ove godine neće biti uličnih trka, ali i da se raduje narednoj godini.

„Kao atletičar sam ponikla iz uličnih trka još u prvom razredu i jako sam zahvalna i roditeljima i treneru, osnovnoj školi i učiteljici koja nam je predstavila te trke i tako u mojoj glavi stvorila viziju da možda odem i istrčim jednu, pa da vidim šta je uopšte atletika kao sport“, navela je Udovičićeva.

Učesnicima prijema prikazana je reportaža „Sve naše trke“ novinara Zorana Jelića u produkciji Informativno-poslovnog centra „Kozarski vjesnik“.

Vršilac dužnosti direktora „Kozarskog vjesnika“ Nikola Motl izrazio je zadovoljstvo što je ova medijska kuća dala svoj skromni doprinos kratkim dokumentarnim filmom mladog kolege Jelića.

„Nadam se da sljedeće godine nećemo imati potrebu za nikakvom vrstom filma, da ćemo imati uživo izvještavanje sa uličnih trka i da će to biti na još većem i boljem nivou. Takođe smo tu da ispratimo sva dešavanja u AK Prijedor, sve sportske i ostale manifestacije“, rekao je Motl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana