Претоварна станица у Повеличу безбједна по околину

Дејан Јовичић
Претоварна станица у Повеличу безбједна по околину

СРБАЦ - Претоварна станица у Повеличу, коју гради србачки “Комуналац”, неће угрозити животну околину јер ће сав отпад прикупљен са подручја ове општине бити прописно затворен и без дужег задржавања отпремљен на регионалну депонију у Рамиће.

Ово је закључак са састанка начелника Српца Млађана Драгосављевића са члановима Савјета мјесне заједнице Повелич који је сазван због велике буре настале међу мјештанима овог села након што је започета изградња овог објекта. 

По објављивању вијести да је почела градња претоварне станице, један број Повеличана изразио је бојазан да ће на овај начин бити депонован отпад у њиховом селу са привремене депоније у Српцу, што ће негативно утицати на животну средину и угрозити здравље становништва.

Драгосављевић је оповргао ове наводе истичући да је овај проблем исполитизован јер нема никакве опасности да ће доћи до еколошког загађења.

- У изградњи претоварне станице смо се послужили праксом других општина које су добро ријешиле проблем одвоза отпада на регионалну депонију и испоштовали техничке процедуре како би све било урађено на безбједан начин по мјештане - рекао је Драгосављевић.

Он истиче да је добре намјере локалне управе и “Комуналца” покушала покварити група кандидата из супротстављеног политичког табора која је окупила неколико Повеличана на градилишту и подстицала их да бојкотују изградњу, па чак и организују протесте. 

- Позивам мјештане да не насједају на провокације јер је очигледно да се ради о политичкој промоцији - истакао је Драгосављевић.

Зоран Кресојевић из Савјета мјесне заједнице Повелич рекао је да су били скептични у вези с овим пројектом због потенцијалног угрожавања животне околине, али су прихватили гаранције локалне управе да неће доћи до депоновања отпада на земљишту у кругу станице.

- Договорили смо се да потпишемо споразум којим ће се гарантовати да неће бити загађења животне средине јер ћемо у том случају јавно изразити свој протест. Такође ће нам општина организовати превоз до Градишке, гдје постоји сличан објекат, како бисмо се увјерили да је све урађено по еколошким прописима - рекао је Кресојевић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац Дарио Кресојевић рекао је да ће претоварна станица служити да отпад буде пребачен из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета. Према његовим ријечима, то ће функционисати на начин да ће полуприколица, након што прими отпад, бити прописно затворена, а након што се у потпуности напуни, отпад ће бити одвезен у Рамиће без било каквог депоновања на земљиште у Повеличу.

- Самим тим то неће довести до загађења околине, што је случај и са станицом у Градишци која се налази око стотину метара од најближих кућа, док су у Повеличу смјештене још даље. Локација у Повеличу је била најадекватнија јер се налази на путу до Рамића, има добру саобраћајну повезаност, прикључење на воду и струју, а ријешено је и питање власништва земљишта за изградњу станице - рекао је Кресојевић.

Директор “Комуналца” Богољуб Билановић рекао је да ће бити значајно смањени трошкови транспорта отпада на регионалну депонију јер ће се умјесто количине отпада од пет тона, колико се до сада могло превести у једном наврату, сада моћи превести 25 тона за исти трошак горива.

- По одласку једног камиона морали смо издвојити око 100 КМ, тако да се може увидјети колике ће то бити уштеде за наше предузеће јер ћемо мјесечно транспортовати око 150 тона отпада - рекао је Билановић.

Вриједност

Вриједност радова на изградњи претоварне станице у Српцу износи 70.000 КМ. У плану је и набавка нове полуприколице и камиона тегљача, а укупна инвестиција износиће око 120.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана