Pretovarna stanica u Poveliču bezbjedna po okolinu

Dejan Jovičić
Pretovarna stanica u Poveliču bezbjedna po okolinu

SRBAC - Pretovarna stanica u Poveliču, koju gradi srbački “Komunalac”, neće ugroziti životnu okolinu jer će sav otpad prikupljen sa područja ove opštine biti propisno zatvoren i bez dužeg zadržavanja otpremljen na regionalnu deponiju u Ramiće.

Ovo je zaključak sa sastanka načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića sa članovima Savjeta mjesne zajednice Povelič koji je sazvan zbog velike bure nastale među mještanima ovog sela nakon što je započeta izgradnja ovog objekta. 

Po objavljivanju vijesti da je počela gradnja pretovarne stanice, jedan broj Poveličana izrazio je bojazan da će na ovaj način biti deponovan otpad u njihovom selu sa privremene deponije u Srpcu, što će negativno uticati na životnu sredinu i ugroziti zdravlje stanovništva.

Dragosavljević je opovrgao ove navode ističući da je ovaj problem ispolitizovan jer nema nikakve opasnosti da će doći do ekološkog zagađenja.

- U izgradnji pretovarne stanice smo se poslužili praksom drugih opština koje su dobro riješile problem odvoza otpada na regionalnu deponiju i ispoštovali tehničke procedure kako bi sve bilo urađeno na bezbjedan način po mještane - rekao je Dragosavljević.

On ističe da je dobre namjere lokalne uprave i “Komunalca” pokušala pokvariti grupa kandidata iz suprotstavljenog političkog tabora koja je okupila nekoliko Poveličana na gradilištu i podsticala ih da bojkotuju izgradnju, pa čak i organizuju proteste. 

- Pozivam mještane da ne nasjedaju na provokacije jer je očigledno da se radi o političkoj promociji - istakao je Dragosavljević.

Zoran Kresojević iz Savjeta mjesne zajednice Povelič rekao je da su bili skeptični u vezi s ovim projektom zbog potencijalnog ugrožavanja životne okoline, ali su prihvatili garancije lokalne uprave da neće doći do deponovanja otpada na zemljištu u krugu stanice.

- Dogovorili smo se da potpišemo sporazum kojim će se garantovati da neće biti zagađenja životne sredine jer ćemo u tom slučaju javno izraziti svoj protest. Takođe će nam opština organizovati prevoz do Gradiške, gdje postoji sličan objekat, kako bismo se uvjerili da je sve urađeno po ekološkim propisima - rekao je Kresojević.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Srbac Dario Kresojević rekao je da će pretovarna stanica služiti da otpad bude prebačen iz manjih kamiona u poluprikolicu većeg kapaciteta. Prema njegovim riječima, to će funkcionisati na način da će poluprikolica, nakon što primi otpad, biti propisno zatvorena, a nakon što se u potpunosti napuni, otpad će biti odvezen u Ramiće bez bilo kakvog deponovanja na zemljište u Poveliču.

- Samim tim to neće dovesti do zagađenja okoline, što je slučaj i sa stanicom u Gradišci koja se nalazi oko stotinu metara od najbližih kuća, dok su u Poveliču smještene još dalje. Lokacija u Poveliču je bila najadekvatnija jer se nalazi na putu do Ramića, ima dobru saobraćajnu povezanost, priključenje na vodu i struju, a riješeno je i pitanje vlasništva zemljišta za izgradnju stanice - rekao je Kresojević.

Direktor “Komunalca” Bogoljub Bilanović rekao je da će biti značajno smanjeni troškovi transporta otpada na regionalnu deponiju jer će se umjesto količine otpada od pet tona, koliko se do sada moglo prevesti u jednom navratu, sada moći prevesti 25 tona za isti trošak goriva.

- Po odlasku jednog kamiona morali smo izdvojiti oko 100 KM, tako da se može uvidjeti kolike će to biti uštede za naše preduzeće jer ćemo mjesečno transportovati oko 150 tona otpada - rekao je Bilanović.

Vrijednost

Vrijednost radova na izgradnji pretovarne stanice u Srpcu iznosi 70.000 KM. U planu je i nabavka nove poluprikolice i kamiona tegljača, a ukupna investicija iznosiće oko 120.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana