Представљене књиге са подацима о 16.500 жртава усташко-нацистичког терора са подручја Градишке

Срна
Представљене књиге са подацима о 16.500 жртава усташко-нацистичког терора са подручја Градишке

ГРАДИШКА - У Градишци вечерас су представљене двије књиге са подацима о више од 16.500 жртава Другог свјетског рата из ове општине, а које су саставни дио научноистраживачког пројекта “Историја Градишке/Босанске Градишке и њене околине”.

У књизи о жртвама усташко-нацистичког терора наведени су подаци о 14.443 цивилне жртве са подручја тадашње општине Босанска Градишка од 1941. до 1945. године, од којих је 5.470 дјеце млађе од 14 година, док су у другој књизи наведена имена 2.081 борца Народно-ослободилачке борбе и сарадника Народно-ослободилачког покрета.

Велика већина побројаних жртава били су Срби.

Предсједник градишког СУБНОР-а Никола Крагуљ рекао је да је овај пројекат започет 1985. године, али да се, због ратних дешавања и других разлога, рад одужио до прошле године, када су књиге одштампане, али нису до сада представљене због епидемиолошке ситуације.

Крагуљ је истакао да се у току прикупљања података дошло до имена и презимена још 2.500 жртава у односу на раније пројекције по којима се сматрало да у Другом свјетском рату страдало 14.000 становника Градишке.

“То је значајан допринос истини о нама, јер без података о томе ко су ти страдали људи по имену и презимену, мјесту и датуму рођења, тешко би било ишта доказивати. Ово су све докази који говоре о размјерама страдања на градишком подручју у Другом свјетском рату”, рекао је он.

Крагуљ је додао да је познато је да је тадашња градишка општина чија је трећина становништва страдала били трећа у Европи по броју жртва у односу на број становника.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да оно што се не запише често буде заборављено и нагласио да докази и подаци о жртвама у овим књигама спречавају ревизију историје.

“Управо овакви документи, који су базирани на истинитим свједочењима људи који су наводили податке о својим страдалим рођацима, су значајни за истину коју желимо да буде записана”, нагласио је Аџић.

Историчар Жељко Вујадиновић је нагласио је да ове двије публикације представљају једну цјелину, која обухвата цивилне и војне жртве, а њиховим објављивањем враћа се дух страдалим жртвама и истовремено осликава карактер Другог свјетског рата, с обзиром на то да су жртве већином били цивили и да су страдали од комшијске руке.

“Управо због тога може да се каже да и овај попис жртава осликава карактер и суштину постојања усташке Независне Државе Хрватске, те њен однос према Србима, Јеврејима и Ромима. Овим се сагледавају и узроци тих свих збивања и доприноси тражењу начина да се то у будућности више никада не понови”, каже Вујадиновић.

Промоција је одржана у Културном центру Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана