Повеља града Бијељине постхумно додијељена Мићи Мићићу

Срна
Повеља града Бијељине постхумно додијељена Мићи Мићићу

БИЈЕЉИНА - На свечаној сједници бијељинске градске Скупштине, одражној вечерас поводом 24. септембра - Дана града, највише градско признање - Повеља града, постхумно додијељена дугогодишњем градоначелнику Мићи Мићићу, уручена је његовом сину Пантелији.

Повеља Мићићу постхумно је додијељена за изузетан допринос у налажењу професионалних рјешења за функционисање и развој Бијељине, те многобројне урађене инфраструктурне пројекте.

Током свечане сједнице речено је да је Мићић функцију градоначелника обављао савјесно и одговорно, не штедећи личне и људске квалитете зарад развоја заједнице којој је припадао и на чијем челу је био.

За изузетан допринос који су дали у лијечењу грађана током пандемије ковида 19, бијељинска Болница “Свети врачеви”, Дом здравља и Бања “Дворови” добили су градско признања Златна медаља “Кнез Иво од Семберије”.

Захвалница града уручена је инфектологу бијељинске болнице Александри Радојчић, за учињено лично дјело, борећи се за животе и здравље сваког човјека у вријеме тешке епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Златне медаље “Кнез Иво од Семберије” уручене су и Министарствоу расељених лица и избјеглица Федерације БиХ, УНДП-у, те мљекари “Дуле”.

Сребрне медаље “Кнез Иво од Семберије” вечерас је добила компанија “Бинго” из Тузле и Индустрија и промет грађевинског материјала “Дрина” из Бијељине.

Бронзане медаље “Кнез Иво од Семберије” припале су Брани Перковић из Бијељине за хумано дјело донирањем средстава за реновирање школе ЈУ ОШ “Свети Сава” и Раденку Пелемишу, власник Занатске пекарске радње “Пекара Алекса” из Бијељине.

Златна медаља “Филип Вишњић” постхумно је додијељена Милан Р. Марковић за дугогодишњи општепризнати рад и дјела. Марковић је био изузетан књижевник, публициста, пјесник, књижевни критичар и преводилац.

Ову медаљу добила је и Агенција за пружање интелектуалних услуга “Англија В” Верице Амиџић за успјешан образовни рад, постигнуте резултате у настави страних језика на професионалан и савремен начин.

Сребрна медаља “Филип Вишњић” постхумно је додијељена професору Пери Спасојевићу, за успјешан дугогодишњи образовни рад и изузетан допринос Педагошком факултету у Бијељини.

Бронзане медаље “Филип Вишњић” добиле су Зорица Мркаљевић и Љубица Мркаљевић из Бијељине за изузетан рад и допринос у јавним, културним и хуманитарним дјелатностима.

Златна значка Града Бијељина постхумно је додијељена Пантелији Савићу за успјешан дугогодишњи рад и допринос у области друштвеног активизма, економије, политике и спорта. Савић је био одборник СО Бијељина у првом вишестраначком сазиву. Златна значка Града постхумно је додијељна и Љуби Малетићу за успјешан дугогодишњи рад и допринос на јачању пољопривреде, изградње инфраструктуре у сеоским мјесним заједницама.

Златну значку града Бијељина добила је и Марица Гајић из Бијељине за успјешан лични допринос и освојено пето мјесто на Европском првенству са репрезентацијом БиХ.

Сребрна значка Града Бијељина уручена је Ведран Боровчанин из Бијељине за успјешан лични рад и изузетан допринос у промоцији спорта локалне заједнице и локалног спортског клуба.

Захвалница Града је, осим инфектологу бијељинске Болнице Александри Радојчић, додијељена и доктору Милану Тодоровићу из Бијељине за изузетан допринос у области лапароскопске хирургије.

На сједници градске Скупштине поводом Дана града, Хор “Србадија” извео је химну Републике Српске “Моја република” и својим наступом увеличао свечаност.

Одборници Скупштине града су, уочи свечане сједнице, положили вијенце и цвијеће на централни споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Због околности изазваних неповољном епидемиолошком ситуацијом, ове године је обиљежавање Дана града било организовано скромније у односу на раније године те нису одржаване свечаности и манифестација које прате важне датуме.

Бијељина на данашњи дан 1943. године први пут ослобођена у Другом свјетском рату, а у тим операцијама учествовале су јединице Прве и Друге војвођанске бригаде и Мајевичког партизанског одреда. Бијељина је тада била једна од ријетких слободних територија на подручју бивше Југославије и Европе.

 

Градоначелник Бијељине изостао са свечане сједнице Скупштине града

Коалиција “Договор за Бијељину” саопштила је да се градоначелник Љубиша Петровић вечерас није појавио на свечаној сједници поводом обиљежавања Дана града, што би у неком граду можда био протоколарни скандал.

“У нашем то већ одавно није, јер нас је такозвани градоначелник на то већ научио”, додаје се у саопштењу.

Из Коалиције истичу да бијељински градоначелник, “уколико у оквиру било ког окупљања нема прилику да мрачи, критикује, проглашава нешто назаконитим и неуставним, он изгуби сваки смисао свог политичког живота”.

“С њим нема ни славља, ни напретка. Он је ту, да ако већ не може да нас врати назад, барем закочи град, колико год је то могуће. Можда је рјешење енигме то што су му међународни политички ментори отишли раније на викенд, па није добио дозволу на вријеме? Можда има неки свој специфичан став о антифашистичкој борби у Другом свјетском рату?”, наводи се у саопштењу.

Из Коалиције додају да шта год буде рекао за ову ситуацију градоначелник Бијељине, звучаће као још једно блиједо оправдање.

“А нама свима остаје заједничка срамота на тему коме смо повјерили да буде, барем накратко, први човјек града”, додају из Коалиције.

Бијељина данас обиљежава Дан града. На данашњи дан 1943. године први пут је ослобођена у Другом свјетском рату, а у тим операцијама учествовале су јединице Прве и Друге војвођанске бригаде и Мајевичког партизанског одреда. Бијељина је тада била једна од ријетких слободних територија на подручју бивше Југославије и Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана