Povelja grada Bijeljine posthumno dodijeljena Mići Mićiću

Srna
Povelja grada Bijeljine posthumno dodijeljena Mići Mićiću

BIJELjINA - Na svečanoj sjednici bijeljinske gradske Skupštine, odražnoj večeras povodom 24. septembra - Dana grada, najviše gradsko priznanje - Povelja grada, posthumno dodijeljena dugogodišnjem gradonačelniku Mići Mićiću, uručena je njegovom sinu Panteliji.

Povelja Mićiću posthumno je dodijeljena za izuzetan doprinos u nalaženju profesionalnih rješenja za funkcionisanje i razvoj Bijeljine, te mnogobrojne urađene infrastrukturne projekte.

Tokom svečane sjednice rečeno je da je Mićić funkciju gradonačelnika obavljao savjesno i odgovorno, ne štedeći lične i ljudske kvalitete zarad razvoja zajednice kojoj je pripadao i na čijem čelu je bio.

Za izuzetan doprinos koji su dali u liječenju građana tokom pandemije kovida 19, bijeljinska Bolnica “Sveti vračevi”, Dom zdravlja i Banja “Dvorovi” dobili su gradsko priznanja Zlatna medalja “Knez Ivo od Semberije”.

Zahvalnica grada uručena je infektologu bijeljinske bolnice Aleksandri Radojčić, za učinjeno lično djelo, boreći se za živote i zdravlje svakog čovjeka u vrijeme teške epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Zlatne medalje “Knez Ivo od Semberije” uručene su i Ministarstvou raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH, UNDP-u, te mljekari “Dule”.

Srebrne medalje “Knez Ivo od Semberije” večeras je dobila kompanija “Bingo” iz Tuzle i Industrija i promet građevinskog materijala “Drina” iz Bijeljine.

Bronzane medalje “Knez Ivo od Semberije” pripale su Brani Perković iz Bijeljine za humano djelo doniranjem sredstava za renoviranje škole JU OŠ “Sveti Sava” i Radenku Pelemišu, vlasnik Zanatske pekarske radnje “Pekara Aleksa” iz Bijeljine.

Zlatna medalja “Filip Višnjić” posthumno je dodijeljena Milan R. Marković za dugogodišnji opštepriznati rad i djela. Marković je bio izuzetan književnik, publicista, pjesnik, književni kritičar i prevodilac.

Ovu medalju dobila je i Agencija za pružanje intelektualnih usluga “Anglija V” Verice Amidžić za uspješan obrazovni rad, postignute rezultate u nastavi stranih jezika na profesionalan i savremen način.

Srebrna medalja “Filip Višnjić” posthumno je dodijeljena profesoru Peri Spasojeviću, za uspješan dugogodišnji obrazovni rad i izuzetan doprinos Pedagoškom fakultetu u Bijeljini.

Bronzane medalje “Filip Višnjić” dobile su Zorica Mrkaljević i Ljubica Mrkaljević iz Bijeljine za izuzetan rad i doprinos u javnim, kulturnim i humanitarnim djelatnostima.

Zlatna značka Grada Bijeljina posthumno je dodijeljena Panteliji Saviću za uspješan dugogodišnji rad i doprinos u oblasti društvenog aktivizma, ekonomije, politike i sporta. Savić je bio odbornik SO Bijeljina u prvom višestranačkom sazivu. Zlatna značka Grada posthumno je dodijeljna i Ljubi Maletiću za uspješan dugogodišnji rad i doprinos na jačanju poljoprivrede, izgradnje infrastrukture u seoskim mjesnim zajednicama.

Zlatnu značku grada Bijeljina dobila je i Marica Gajić iz Bijeljine za uspješan lični doprinos i osvojeno peto mjesto na Evropskom prvenstvu sa reprezentacijom BiH.

Srebrna značka Grada Bijeljina uručena je Vedran Borovčanin iz Bijeljine za uspješan lični rad i izuzetan doprinos u promociji sporta lokalne zajednice i lokalnog sportskog kluba.

Zahvalnica Grada je, osim infektologu bijeljinske Bolnice Aleksandri Radojčić, dodijeljena i doktoru Milanu Todoroviću iz Bijeljine za izuzetan doprinos u oblasti laparoskopske hirurgije.

Na sjednici gradske Skupštine povodom Dana grada, Hor “Srbadija” izveo je himnu Republike Srpske “Moja republika” i svojim nastupom uveličao svečanost.

Odbornici Skupštine grada su, uoči svečane sjednice, položili vijence i cvijeće na centralni spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Zbog okolnosti izazvanih nepovoljnom epidemiološkom situacijom, ove godine je obilježavanje Dana grada bilo organizovano skromnije u odnosu na ranije godine te nisu održavane svečanosti i manifestacija koje prate važne datume.

Bijeljina na današnji dan 1943. godine prvi put oslobođena u Drugom svjetskom ratu, a u tim operacijama učestvovale su jedinice Prve i Druge vojvođanske brigade i Majevičkog partizanskog odreda. Bijeljina je tada bila jedna od rijetkih slobodnih teritorija na području bivše Jugoslavije i Evrope.

 

Gradonačelnik Bijeljine izostao sa svečane sjednice Skupštine grada

Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” saopštila je da se gradonačelnik Ljubiša Petrović večeras nije pojavio na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada, što bi u nekom gradu možda bio protokolarni skandal.

“U našem to već odavno nije, jer nas je takozvani gradonačelnik na to već naučio”, dodaje se u saopštenju.

Iz Koalicije ističu da bijeljinski gradonačelnik, “ukoliko u okviru bilo kog okupljanja nema priliku da mrači, kritikuje, proglašava nešto nazakonitim i neustavnim, on izgubi svaki smisao svog političkog života”.

“S njim nema ni slavlja, ni napretka. On je tu, da ako već ne može da nas vrati nazad, barem zakoči grad, koliko god je to moguće. Možda je rješenje enigme to što su mu međunarodni politički mentori otišli ranije na vikend, pa nije dobio dozvolu na vrijeme? Možda ima neki svoj specifičan stav o antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu?”, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije dodaju da šta god bude rekao za ovu situaciju gradonačelnik Bijeljine, zvučaće kao još jedno blijedo opravdanje.

“A nama svima ostaje zajednička sramota na temu kome smo povjerili da bude, barem nakratko, prvi čovjek grada”, dodaju iz Koalicije.

Bijeljina danas obilježava Dan grada. Na današnji dan 1943. godine prvi put je oslobođena u Drugom svjetskom ratu, a u tim operacijama učestvovale su jedinice Prve i Druge vojvođanske brigade i Majevičkog partizanskog odreda. Bijeljina je tada bila jedna od rijetkih slobodnih teritorija na području bivše Jugoslavije i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana