Нова болница у Требињу за двије и по године, потписан уговор о градњи

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић потписао је данас у Бањалуци са представницима извођача радова Уговор о изградњи болнице у Требињу чија је вриједност 128 милиона КМ.

"Очекујем да ћемо кроз сарадњу са извођачем завршити посао у року и да се обезбиједи све потребно за квалитетнију здравствену услугу у Херцеговини", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Нова болница Требиње имаће капацитет 223 кревета са свим клиникама и одјељењима, те површином болничког комплекса од 17.826 метара квадратних који ће се градити по систему "кључ у руке".

Пројекат "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице у Требињу" најављен је раније из Владе Српске као један од најзначајнијих подухвата, јер је ријеч о квалитетнијем пружању здравствених услуга, по највишим стандардима грађанима Требиња и околних локалних заједница.

Вршилац дужности директора Болнице Требиње Недељко Ламбета истакао је да је ово историјски дан за град и Херцеговину, јер ће бити изграђена модерна здравствена установа са најсавременијим одјељењима.

"Хоћу да искористим прилику да се захвалим руководству Републике Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком, који су успјели да изгурају ову идеју до краја, као и доктору Предрагу Пешку који је кључан за идеју нове болнице у Требињу", нагласио је Ламбета.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да му је жеља да у новоизграђеној болници највише посла буде у породиљском одјељењу.

"Надамо се да ће 30 мјесеци од увођења извођача у посао, генерације које долазе бити поносне са пројектом који ће оставити велики траг и додатно на боље промијенити слику Требиња и Херцеговине", навео је Ћурић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује да ће у наредних мјесец дана бити положен камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, а да ће за 30 мјесеци становништво Херцеговине добити савремену здравствену установу.

Након свечаности потписивања уговора о изградњи нове болнице у Требињу вриједног 128 милиона КМ, Додик је појаснио да је ријеч о реализацији дугогодишњег плана и рјешавања проблема болничког сектора у Републици Српској, подсјетивши да је до сада много изграђених и реконструисаних болница.

"Мислим да ћемо крајем мјесеца имати завршену болницу у Зворнику, остаје да се уговори изградња болнице у Приједору и завршетак изградње треће фазе Универзитетског клиничког центра Републике Српске", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће се након ових питања пажња усмјерити према другим здравственим установама, домовима здравља и бањама, наводећи да је план да се, сходно ресурсима, уђе у процес подршке бањама, да се дигну на виши туристички и здравствени ниво.

Када је ријеч о пројектима у Херцеговини, Додик је подсјетио да су раније реализовани путни инфраструктурни пројекти попут превоја Чемерно за шта је Српска издвојила 70 милиона КМ, као и да је саниран пут од Љубиња до Требиња.

"Остаје да наставимо с изградњом обилазнице око Требиње, један дио је већ урађен. Требиње и Херцеговина траже нашу пажњу. Електропривреда која је тамо лоцирана има своје планове које ће реализовати у значајном обиму у Херцеговини и на простору старе Херцеговине, а подразумијевају изградњу хидроелектрана Бук Бијела, Горње Хоризонте и Билећа", рекао је Додик.

Он је похвалио рад Градске управе и градоначелника Требиња Мирка Ћурића, напоменувши да се чека одлука надлежних на нивоу БиХ да би се реализовао договор о изградњи аеродрома за који је Србије обезбиједила новац.

До краја ове године, каже он, имаће основне елементе идејног рјешења за изградњу брзе саобраћајнице или ауто-пута од Требиња до Вишеграда, јер је жеља да се та територија повежемо.

"То ће бити најсигурнији путни правац из Србије за Јадранско море", сматра Додик.

Он је додао да људи у Херцеговини упркос нестабилном времену заслужују пројекте који се реализују, а да Република Српска има прилику да кроз енергетски сектор и путеве привуче инвестиције које могу да пређу три милијарде евра.

Цвијановић: Институције Српске испуњавају обећања, модерна болница на услузи пацијентима

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је изградња нове болнице у Требињу велики подухват и да на овај начин институције Републике Српске испуњавају обећање и обавезу да пацијентима и здравственим радницима омогуће боравак и рад у адекватним условима.

Цвијановићева је навела да је ријеч о модерној болници која ће допринијети да Српска заокружи здравствени сектор тиме што ћемо имати модерне регионалне болнице, пто је приоритетни циљ када је ријеч о здравству.

"С друге стране, док буду трајали грађевински радови, у економском смислу то ће значити много за Херцеговину и за Републику Српску јер ће бити ангажована домаћа грађевинска оператива", истакла је Цвијановићева.

Након свечаног потписивања уговора о изградњи нове болнице у Требињу вриједне 128 милиона КМ, Цвијановићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је коначни циљ ставити болницу у функцију и да служи својој примарној сврси - да се обезбиједе најбољи услови за пацијенте и здравствене раднике.

"Показујемо као Република капацитет да излазимо у сусрет потребама грађана, али исто тако и да реализујемо овако велике инфраструктурне или грађевинске пројекте у свим областима", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана