Nova bolnica u Trebinju za dvije i po godine, potpisan ugovor o gradnji

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas u Banjaluci sa predstavnicima izvođača radova Ugovor o izgradnji bolnice u Trebinju čija je vrijednost 128 miliona KM.

"Očekujem da ćemo kroz saradnju sa izvođačem završiti posao u roku i da se obezbijedi sve potrebno za kvalitetniju zdravstvenu uslugu u Hercegovini", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Nova bolnica Trebinje imaće kapacitet 223 kreveta sa svim klinikama i odjeljenjima, te površinom bolničkog kompleksa od 17.826 metara kvadratnih koji će se graditi po sistemu "ključ u ruke".

Projekat "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice u Trebinju" najavljen je ranije iz Vlade Srpske kao jedan od najznačajnijih poduhvata, jer je riječ o kvalitetnijem pružanju zdravstvenih usluga, po najvišim standardima građanima Trebinja i okolnih lokalnih zajednica.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta istakao je da je ovo istorijski dan za grad i Hercegovinu, jer će biti izgrađena moderna zdravstvena ustanova sa najsavremenijim odjeljenjima.

"Hoću da iskoristim priliku da se zahvalim rukovodstvu Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, koji su uspjeli da izguraju ovu ideju do kraja, kao i doktoru Predragu Pešku koji je ključan za ideju nove bolnice u Trebinju", naglasio je Lambeta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da mu je želja da u novoizgrađenoj bolnici najviše posla bude u porodiljskom odjeljenju.

"Nadamo se da će 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, generacije koje dolaze biti ponosne sa projektom koji će ostaviti veliki trag i dodatno na bolje promijeniti sliku Trebinja i Hercegovine", naveo je Ćurić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će u narednih mjesec dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, a da će za 30 mjeseci stanovništvo Hercegovine dobiti savremenu zdravstvenu ustanovu.

Nakon svečanosti potpisivanja ugovora o izgradnji nove bolnice u Trebinju vrijednog 128 miliona KM, Dodik je pojasnio da je riječ o realizaciji dugogodišnjeg plana i rješavanja problema bolničkog sektora u Republici Srpskoj, podsjetivši da je do sada mnogo izgrađenih i rekonstruisanih bolnica.

"Mislim da ćemo krajem mjeseca imati završenu bolnicu u Zvorniku, ostaje da se ugovori izgradnja bolnice u Prijedoru i završetak izgradnje treće faze Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će se nakon ovih pitanja pažnja usmjeriti prema drugim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja i banjama, navodeći da je plan da se, shodno resursima, uđe u proces podrške banjama, da se dignu na viši turistički i zdravstveni nivo.

Kada je riječ o projektima u Hercegovini, Dodik je podsjetio da su ranije realizovani putni infrastrukturni projekti poput prevoja Čemerno za šta je Srpska izdvojila 70 miliona KM, kao i da je saniran put od Ljubinja do Trebinja.

"Ostaje da nastavimo s izgradnjom obilaznice oko Trebinje, jedan dio je već urađen. Trebinje i Hercegovina traže našu pažnju. Elektroprivreda koja je tamo locirana ima svoje planove koje će realizovati u značajnom obimu u Hercegovini i na prostoru stare Hercegovine, a podrazumijevaju izgradnju hidroelektrana Buk Bijela, Gornje Horizonte i Bileća", rekao je Dodik.

On je pohvalio rad Gradske uprave i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, napomenuvši da se čeka odluka nadležnih na nivou BiH da bi se realizovao dogovor o izgradnji aerodroma za koji je Srbije obezbijedila novac.

Do kraja ove godine, kaže on, imaće osnovne elemente idejnog rješenja za izgradnju brze saobraćajnice ili auto-puta od Trebinja do Višegrada, jer je želja da se ta teritorija povežemo.

"To će biti najsigurniji putni pravac iz Srbije za Jadransko more", smatra Dodik.

On je dodao da ljudi u Hercegovini uprkos nestabilnom vremenu zaslužuju projekte koji se realizuju, a da Republika Srpska ima priliku da kroz energetski sektor i puteve privuče investicije koje mogu da pređu tri milijarde evra.

Cvijanović: Institucije Srpske ispunjavaju obećanja, moderna bolnica na usluzi pacijentima

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je izgradnja nove bolnice u Trebinju veliki poduhvat i da na ovaj način institucije Republike Srpske ispunjavaju obećanje i obavezu da pacijentima i zdravstvenim radnicima omoguće boravak i rad u adekvatnim uslovima.

Cvijanovićeva je navela da je riječ o modernoj bolnici koja će doprinijeti da Srpska zaokruži zdravstveni sektor time što ćemo imati moderne regionalne bolnice, pto je prioritetni cilj kada je riječ o zdravstvu.

"S druge strane, dok budu trajali građevinski radovi, u ekonomskom smislu to će značiti mnogo za Hercegovinu i za Republiku Srpsku jer će biti angažovana domaća građevinska operativa", istakla je Cvijanovićeva.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o izgradnji nove bolnice u Trebinju vrijedne 128 miliona KM, Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je konačni cilj staviti bolnicu u funkciju i da služi svojoj primarnoj svrsi - da se obezbijede najbolji uslovi za pacijente i zdravstvene radnike.

"Pokazujemo kao Republika kapacitet da izlazimo u susret potrebama građana, ali isto tako i da realizujemo ovako velike infrastrukturne ili građevinske projekte u svim oblastima", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana