Подстицајима до више органске хране

Јелена Станић
Подстицајима до више органске хране

БАЊАЛУКА - Становници Српске препознали су значај органских производа за којима расте потражња на домаћем тржишту, због чега се све већи број пољопривредника окреће овом начину производње.

То потврђују подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС према којима се само у овој години 30 нових пољопривредника одлучило да крене у ову врсту производње.

- Према подацима којима тренутно располажемо, број произвођача органске хране је лани удуплан, а засађене површине прешле су 1.000 хектара - казали су у ресорном министарству додајући да је све више и оних који се одлучују за прераду како би на тржиште пласирали готове производе.

Произвођачи истичу да је потражња за здравом храном скочила за вријеме пандемије вируса корона, те су сагласни да им је приоритет да намире потребе домаћег тржишта, а касније ће размишљати о извозу.

Један од њих је и власник фарме “Јокић” Златко Јокић на чијем су се имању у Великој Илови код Прњавора ове седмице окупили произвођачи органске хране поводом прве манифестације “Дан органске производње Српске” коју је организовало Министарство пољопривреде.

- Велики број људи окренуо се органској храни која све више добија на значају и због тога је битно да се потрошачи информишу како да препознају прави органски производ. Због малих количина које се производе у Српској настојимо да прво намиримо наше тржиште, а тек ћемо онда размишљати о извозу - казао је Јокић за “Глас Српске”.

Он је додао да су ове године за ову врсту производње удвостручени подстицаји, који су вјетар у леђа.

- Битно је да се повећавају подстицајне мјере, јер је то показатељ да се знатан број људи укључио у ову врсту производње - рекао је Јокић. 

Једна од учесница манифестације била је и произвођач органских производа од воћа Ружица Мауна Бошњак која је за “Глас Српске” казала да су подстицаји досегли задовољавајући ниво, иако увијек могу бити већи.

- Позитивно је што подстицаји стално расту. Они могу покрити трошкове сертификације, тако да нико не може имати изговор да је његов производ органски, али да није могао да плати сертификат - казала је Мауна Бошњак додавши да Српске има велики потенцијал за органску производњу због богатог и здравог земљишта.

Помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ казао је да је министарство пружило велику подршку како би органска производња имала могућност да се развија и напредује.

- Ове године подстицаји су удвостручени јер смо хтјели да додатно мотивишемо наше произвођаче  -  рекао је Бурсаћ и додао да су подстицаји за органску производњу 600 КМ по хектару, али да то није све јер произвођачи органске хране могу да користе и све остале линије подстицаја - за капиталне инвестиције, куповину механизације, пластеника и остале потребне опреме.

Ударци пандемије

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС Владимир Усорац сматра да су подстицаји битни за сваку врсту производње.

- Да нема подстицаја, не би било ни производње, поготово због удараца које је пандемија задала произвођачима - казао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана