Планинари походили “Јеринину стазу страсти” до тврђаве Ђурђев град

Срна
Планинари походили “Јеринину стазу страсти” до тврђаве Ђурђев град

ЗВОРНИК - Планинари из Републике Српске и Србије, њихов више од 130, данас је походило “Јеринином стазом страсти”, од Зворничке капије до врха Средњовјековне тврђаве Ђурђев град изнад Зворника.

Стазу су прошли планинари из планинарских друштава Хан Пијесак, Власеница, Братунац, Зворник, Бијељина, Шабац, Лопаре и грађани из Малог Зворника.

Поход на Средњовјековну тврђаву Ђурђев град организовало је зворничко Планинарско еколошко удружење “Корак”, у сарадњи са градском Туристичком организацијом.

Директор Туристичке организације Ивана Милановић Ђокић рекла је новинарима да на походу према Ђурђев граду учествује велики број планинара из Републике Српске и Србије, као и грађани Зворника и Малог Зворника.

“Они су прошли жЈеринином стазом страстиж која је од великог туристичког значаја за град Зворник”, рекла је Ђокићева и додала да је тренутно стаза припремљена само за најискусније планинаре и грађане који воле изазове.

Према њеним ријечима, у наредном периоду ова стаза ће, уз помоћ Градске управе, бити уређена и припремљена за све посјетиоце који желе да попну до Ђурђев града.

Подсјећајући да је Средњовјековна тврђава Ђурђев град национални споменик, Ђокићева је рекла да “Јеринина стаза страсти” води од Зворничке капије преко средњих утврђења и одаја до централног дијела Ђурђев града.

Представник Планинарског еколошког удружења “Корак” Зоран Смиљанић рекао је да стаза није дугачка, али је захтјевна и адреналинска, јер треба савладати успон са полазне тачке која се налази на 140 метара надморске висине, па све до 420 метара надморске висина на којој је Ђурђев град.

Смиљанић је додао да су прије извјесног времена чланови Планинарског еколошког удружења “Корак” припремали стазу, крчили је и уклањали растиње, поставили сајле и гондоле припремивши је за несметано кретање планинара.

За планинаре је на Средњовјековној тврђави одржан час о историји Зворника и Ђурђев града.

“Јеринина стаза страсти” добила је име према легенди по којој је лијепа господарица Јерина заводила младе јунаке из своје пратње, а потом их ноћу бацала у Дрину кроз тајна врата ноћних одаја, да би без свједока сачувала своју тајну о љубави.

Средњовјековна тврђава подигнута је почетком 14. вијека, коју је у 15. вијеку, односно 1433. године, заузео или на поклон од Угарског краља добио српски владар Ђурађ Бранковић, по коме је и добила име.

Ђурђев град носи назив и Јеринин град, јер је према неким предањима, тврђаву саградила Ђурђева жена, у народу позната као Проклета Јерина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана