Planinari pohodili “Jerininu stazu strasti” do tvrđave Đurđev grad

Srna
Planinari pohodili “Jerininu stazu strasti” do tvrđave Đurđev grad

ZVORNIK - Planinari iz Republike Srpske i Srbije, njihov više od 130, danas je pohodilo “Jerininom stazom strasti”, od Zvorničke kapije do vrha Srednjovjekovne tvrđave Đurđev grad iznad Zvornika.

Stazu su prošli planinari iz planinarskih društava Han Pijesak, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Bijeljina, Šabac, Lopare i građani iz Malog Zvornika.

Pohod na Srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad organizovalo je zvorničko Planinarsko ekološko udruženje “Korak”, u saradnji sa gradskom Turističkom organizacijom.

Direktor Turističke organizacije Ivana Milanović Đokić rekla je novinarima da na pohodu prema Đurđev gradu učestvuje veliki broj planinara iz Republike Srpske i Srbije, kao i građani Zvornika i Malog Zvornika.

“Oni su prošli žJerininom stazom strastiž koja je od velikog turističkog značaja za grad Zvornik”, rekla je Đokićeva i dodala da je trenutno staza pripremljena samo za najiskusnije planinare i građane koji vole izazove.

Prema njenim riječima, u narednom periodu ova staza će, uz pomoć Gradske uprave, biti uređena i pripremljena za sve posjetioce koji žele da popnu do Đurđev grada.

Podsjećajući da je Srednjovjekovna tvrđava Đurđev grad nacionalni spomenik, Đokićeva je rekla da “Jerinina staza strasti” vodi od Zvorničke kapije preko srednjih utvrđenja i odaja do centralnog dijela Đurđev grada.

Predstavnik Planinarskog ekološkog udruženja “Korak” Zoran Smiljanić rekao je da staza nije dugačka, ali je zahtjevna i adrenalinska, jer treba savladati uspon sa polazne tačke koja se nalazi na 140 metara nadmorske visine, pa sve do 420 metara nadmorske visina na kojoj je Đurđev grad.

Smiljanić je dodao da su prije izvjesnog vremena članovi Planinarskog ekološkog udruženja “Korak” pripremali stazu, krčili je i uklanjali rastinje, postavili sajle i gondole pripremivši je za nesmetano kretanje planinara.

Za planinare je na Srednjovjekovnoj tvrđavi održan čas o istoriji Zvornika i Đurđev grada.

“Jerinina staza strasti” dobila je ime prema legendi po kojoj je lijepa gospodarica Jerina zavodila mlade junake iz svoje pratnje, a potom ih noću bacala u Drinu kroz tajna vrata noćnih odaja, da bi bez svjedoka sačuvala svoju tajnu o ljubavi.

Srednjovjekovna tvrđava podignuta je početkom 14. vijeka, koju je u 15. vijeku, odnosno 1433. godine, zauzeo ili na poklon od Ugarskog kralja dobio srpski vladar Đurađ Branković, po kome je i dobila ime.

Đurđev grad nosi naziv i Jerinin grad, jer je prema nekim predanjima, tvrđavu sagradila Đurđeva žena, u narodu poznata kao Prokleta Jerina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana