Општина Србац добила лиценцу: Апликација открива стање на парцелама

Д. Ј.
Општина Србац добила лиценцу: Апликација открива стање на парцелама

СРБАЦ - Општина Србац добила је рачунарску опрему и лиценцу за коришћење јединствене дигиталне платформе за управљање пољопривредним земљиштем - AgroLIFE.

Србац је, поред Брода, Приједора и Требиња, једна од четири локалне заједнице које учествују у пројекту дигитализације управљања пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, а којим управља локална самоуправа, односно ресорно министарство.

AgroLIFE платформа, коју је развио “TeleGroup”, нуди напредну временску прогнозу, вођење књиге поља и сателитске снимке који омогућавају да свако газдинство у било ком тренутку види стање својих усјева на било којој локацији.

- Једноставна је за употребу и, што је најважније, бесплатна. Свако газдинство, а не само закупци и концесионари, могу скинути апликацију путем “Google Playа” - рекао је Дарко Шолар, вођа развојног тима који је направио платформу.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да ће захваљујући платформи локалне заједнице имати комплетан увид у земљиште које се даје у закуп или концесију, а пољопривредници ће имати могућност да кроз унос података боље прате властиту производњу и повећају приносе.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да у Српцу тренутно има око десет концесионара и 60 закупаца. Под концесијама је око 1.300 хектара земљишта, а под закупом око 394 хектара.

- Припремамо нову одлуку о давању земљишта у закуп на површини од 212 хектара, што ће бити понуђено путем јавног огласа до краја године - рекао је Михољчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана