Opština Srbac dobila licencu: Aplikacija otkriva stanje na parcelama

D. J.
Opština Srbac dobila licencu: Aplikacija otkriva stanje na parcelama

SRBAC - Opština Srbac dobila je računarsku opremu i licencu za korišćenje jedinstvene digitalne platforme za upravljanje poljoprivrednim zemljištem - AgroLIFE.

Srbac je, pored Broda, Prijedora i Trebinja, jedna od četiri lokalne zajednice koje učestvuju u projektu digitalizacije upravljanja poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava, odnosno resorno ministarstvo.

AgroLIFE platforma, koju je razvio “TeleGroup”, nudi naprednu vremensku prognozu, vođenje knjige polja i satelitske snimke koji omogućavaju da svako gazdinstvo u bilo kom trenutku vidi stanje svojih usjeva na bilo kojoj lokaciji.

- Jednostavna je za upotrebu i, što je najvažnije, besplatna. Svako gazdinstvo, a ne samo zakupci i koncesionari, mogu skinuti aplikaciju putem “Google Playa” - rekao je Darko Šolar, vođa razvojnog tima koji je napravio platformu.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da će zahvaljujući platformi lokalne zajednice imati kompletan uvid u zemljište koje se daje u zakup ili koncesiju, a poljoprivrednici će imati mogućnost da kroz unos podataka bolje prate vlastitu proizvodnju i povećaju prinose.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da u Srpcu trenutno ima oko deset koncesionara i 60 zakupaca. Pod koncesijama je oko 1.300 hektara zemljišta, a pod zakupom oko 394 hektara.

- Pripremamo novu odluku o davanju zemljišta u zakup na površini od 212 hektara, što će biti ponuđeno putem javnog oglasa do kraja godine - rekao je Miholjčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana