Омбудсмани за људска права: Осуда бруталног полцијског премлаћивања младића у Мостару

Срна
Омбудсмани за људска права: Осуда бруталног полцијског премлаћивања младића у Мостару

БАЊАЛУКА- Омбудсмани за људска права осуђују брутално премлаћивање младића у Мостару, које су недавно починили припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Херцеговачко-неретванског кантона, те наводе да су отворили предмет у којем ће пратити поступање надлежног тужилаштва у поступку процесуирања ових лица.

“Инсистираћемо да се што прије у овом кантону успоставе законски механизми за процесуирање полицијских службеника без чијег постојања није могуће утврдити дисциплинску одговорност ових лица, што смо утврдили у другим предметима”, саопштено је из Институције омбудсмана за људска права БиХ.

Из ове институције закључују да је поступање полицијских службеника било нечовјечно, понижавајуће и узнемирујуће за цијелу јавност јер је побудило осјећај страха и инфериорности.

Омбудсмани подсјећају да припадници надлежног министарства морају поступати искључиво у складу са Уставом, међународним уговорима, законом и другим прописима.

Из ове институције наглашавају да су припадници свих министарстава унутрашњих послова дужни да у вршењу полицијских послова поступају обазриво према грађанима, водећи рачуна да се не повриједи достојанство личности и да их не излажу непотребном узнемиравању.

Омбудсмани истичу да су полицајци дужни да осигурају потпуно поштовање људских права и основних слобода грађана, водећи рачуна о принципима етичности, професионалности и законитости, као и достојанства, угледа и части особе над којом се предметна радња врши.

У медијима и на друштвеним мрежама у недјељу, 11. априла, увече се проширио снимак са надзорне камере на којем се види да двојица полицајаца пред улазом једне зграде у Мостару туку младића.

Особа која је послала снимак медијима навела је да се премлаћивање догодило због кршења полицијског часа који у Херцеговачко-неретванском кантону почиње у 21.00 час.

МУП Херцеговачко-неретванског кантона саопштио је дан након инцидента да су двојица полицајаца који су премлатили младића у Мостару одмах удаљени са дужности, те да је покренута унутрашња истрага у којој ће се истражити сви аспекти оваквог понашања, те утврдити постојање елемената кривичне одговорности полицијских службеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана