Ombudsmani za ljudska prava: Osuda brutalnog polcijskog premlaćivanja mladića u Mostaru

Srna
Ombudsmani za ljudska prava: Osuda brutalnog polcijskog premlaćivanja mladića u Mostaru

BANjALUKA- Ombudsmani za ljudska prava osuđuju brutalno premlaćivanje mladića u Mostaru, koje su nedavno počinili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona, te navode da su otvorili predmet u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužilaštva u postupku procesuiranja ovih lica.

“Insistiraćemo da se što prije u ovom kantonu uspostave zakonski mehanizmi za procesuiranje policijskih službenika bez čijeg postojanja nije moguće utvrditi disciplinsku odgovornost ovih lica, što smo utvrdili u drugim predmetima”, saopšteno je iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Iz ove institucije zaključuju da je postupanje policijskih službenika bilo nečovječno, ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti.

Ombudsmani podsjećaju da pripadnici nadležnog ministarstva moraju postupati isključivo u skladu sa Ustavom, međunarodnim ugovorima, zakonom i drugim propisima.

Iz ove institucije naglašavaju da su pripadnici svih ministarstava unutrašnjih poslova dužni da u vršenju policijskih poslova postupaju obazrivo prema građanima, vodeći računa da se ne povrijedi dostojanstvo ličnosti i da ih ne izlažu nepotrebnom uznemiravanju.

Ombudsmani ističu da su policajci dužni da osiguraju potpuno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana, vodeći računa o principima etičnosti, profesionalnosti i zakonitosti, kao i dostojanstva, ugleda i časti osobe nad kojom se predmetna radnja vrši.

U medijima i na društvenim mrežama u nedjelju, 11. aprila, uveče se proširio snimak sa nadzorne kamere na kojem se vidi da dvojica policajaca pred ulazom jedne zgrade u Mostaru tuku mladića.

Osoba koja je poslala snimak medijima navela je da se premlaćivanje dogodilo zbog kršenja policijskog časa koji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinje u 21.00 čas.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštio je dan nakon incidenta da su dvojica policajaca koji su premlatili mladića u Mostaru odmah udaljeni sa dužnosti, te da je pokrenuta unutrašnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata krivične odgovornosti policijskih službenika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana