Одржано вече хорске музике “ Цијели свијет-један хор”

Срна
Одржано вече хорске музике “ Цијели свијет-један хор”

ПРИЈЕДОР - Град Приједор је и ове године обиљежио Свјетски дан хорског пјевања и то ревијом хорова “Цијели свијет-један хор” која је одржана вечерас у Позоришту Приједор.

Циљ манифестације је популаризација хорског пјевања, омогућавање већег броја наступа хоровима и пружање могућности приједорској публици да, осим фестивала “Златна вила”, присуствује још неком концерту хорске музике.

У цјеловечерњем програму наступили су хорови основне и средње музичке школе “Саво Балабан”, хор Културно-умјетничког друштва “Осман Џафић” Приједор, Женски камерни хор “А виста” Српског културно-умјетничког друштва “Младен Стојановић” и хор Српског пјевачког друштва “Вила”.

Учеснике ове вечери хорске музике поздравио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је истакао да, настављајући богату традицију хорског пјевања дугу 133 године, град Приједор у континуитету посвећује велику пажњу развоју ове музичке дисциплине.

“Ми већ трећу годину одржавамо ову лијепу манифестацију и град Приједор се труди да у складу са својим могућностима што више подржава културу, умјетност и спорт као и остале друштвене дјелатности”, поручио је Ђаковић.

Он је за идућу годину најавио да ће по први пут заједно бити организовани Фестивал хорова “Златна вила” и Међународни фестивал позоришта и да се нада да ће тиме бити задовољени укуси свих грађана.

Ђаковић је диригентима хорова учесника уручио повеље за допринос у развоју ове манифестације и уопште хорске музике у граду, а представници хорова су пред публиком прочитали и проглас везан за Свјетски дан хорске музике.

Иначе, Свјетски дан хорског пјевања међународни је дан који се обиљежава сваке године од 1990. године, друге седмице у децембру.

Тога дана, хорови цијелог свијета славе хорску пјесму, а хиљаде хорова са десетинама хиљада пјевача изводе композиције промовишући љубав према хорској музици и преносећи је на публику. Приједор је концертом 2017. године постао дио ове велике међународне манифестације, у организацији Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана