Održano veče horske muzike “ Cijeli svijet-jedan hor”

Srna
Održano veče horske muzike “ Cijeli svijet-jedan hor”

PRIJEDOR - Grad Prijedor je i ove godine obilježio Svjetski dan horskog pjevanja i to revijom horova “Cijeli svijet-jedan hor” koja je održana večeras u Pozorištu Prijedor.

Cilj manifestacije je popularizacija horskog pjevanja, omogućavanje većeg broja nastupa horovima i pružanje mogućnosti prijedorskoj publici da, osim festivala “Zlatna vila”, prisustvuje još nekom koncertu horske muzike.

U cjelovečernjem programu nastupili su horovi osnovne i srednje muzičke škole “Savo Balaban”, hor Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” Prijedor, Ženski kamerni hor “A vista” Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Mladen Stojanović” i hor Srpskog pjevačkog društva “Vila”.

Učesnike ove večeri horske muzike pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da, nastavljajući bogatu tradiciju horskog pjevanja dugu 133 godine, grad Prijedor u kontinuitetu posvećuje veliku pažnju razvoju ove muzičke discipline.

“Mi već treću godinu održavamo ovu lijepu manifestaciju i grad Prijedor se trudi da u skladu sa svojim mogućnostima što više podržava kulturu, umjetnost i sport kao i ostale društvene djelatnosti”, poručio je Đaković.

On je za iduću godinu najavio da će po prvi put zajedno biti organizovani Festival horova “Zlatna vila” i Međunarodni festival pozorišta i da se nada da će time biti zadovoljeni ukusi svih građana.

Đaković je dirigentima horova učesnika uručio povelje za doprinos u razvoju ove manifestacije i uopšte horske muzike u gradu, a predstavnici horova su pred publikom pročitali i proglas vezan za Svjetski dan horske muzike.

Inače, Svjetski dan horskog pjevanja međunarodni je dan koji se obilježava svake godine od 1990. godine, druge sedmice u decembru.

Toga dana, horovi cijelog svijeta slave horsku pjesmu, a hiljade horova sa desetinama hiljada pjevača izvode kompozicije promovišući ljubav prema horskoj muzici i prenoseći je na publiku. Prijedor je koncertom 2017. godine postao dio ove velike međunarodne manifestacije, u organizaciji Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana