Одржана 128. бесједа о Светом Сави у Обудовцу

Срна
Одржана 128. бесједа о Светом Сави у Обудовцу

ШАМАЦ - Свети Сава је “српски Мојсије” који је свој народ са земље превео на небо и актуелан је увијек, у сваком времену, поручио је вечерас у Обудовцу доњожабарски свештеник Јово Михајловић.

У бесједи о Светом Сави, која је вечерас у Обудовцу одржана 128. пут, протојереј ставрофор Михајловић је рекао да је Свети Сава једна од ријетких тема око које се сви Срби одувијек слажу.

Он је поручио да је Свети Сава српски понос и дика пред свијетом.

“Свети Сава се није плашио да у дубини ноћног мира куца на закључана врата вјере, знања и побожности и то је нама путоказ да не постоје врата која су нам потребна, а која се неће отворити пред нама ако је рука која куца поштена, душа чиста, а срце искрено”, рекао је свештеник Михајловић.

Доњожабарски свештеник је позвао Србе да приме у срца силу Савине вјере и, вођени њиме као учитељем, чувају његују и унапређују све оно што је српско и добро, да пјевају “Свети Саво Србе воли и за нас се Богу моли”.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је веома важно да се очува традиција српског народа на овим просторима и додао да је вечерашња бесједа један од најважнијих културних догађаја на овом подручју, а општина је све вријеме била спонзор и покровитељ манифестације.

Он истиче да је Обудовац сачувао од заборава богату српску традицију, обичаје и културу.

Бесједа о Светом Сави одржана је у обудовачком Дому културе “Др Милан Јелић”, у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета”и под покровитељством општине Шамац.

Присутне је поздравио предсједник СПКД “Просвјета” Обудовац Милан Николић, који је рекао да прва културна дешавања у Обудовцу датирају из давне 1895. године када је одржана прва светосавска бесједа.

Он је подијелио пет захвалница дугогодишњим члановима друштва и спонзорима.

У разноврсном програму учествовало је око 100 чланова “Просвјете” који су се представили кореографијама игара и обичаја из Посавине, а наступили су фолклорна и пјевачка секција, хор, инструменталисти на виолини, дјеца из обданишта “Радост” из организационе јединице у Обудовцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана