Održana 128. besjeda o Svetom Savi u Obudovcu

Srna
Održana 128. besjeda o Svetom Savi u Obudovcu

ŠAMAC - Sveti Sava je “srpski Mojsije” koji je svoj narod sa zemlje preveo na nebo i aktuelan je uvijek, u svakom vremenu, poručio je večeras u Obudovcu donjožabarski sveštenik Jovo Mihajlović.

U besjedi o Svetom Savi, koja je večeras u Obudovcu održana 128. put, protojerej stavrofor Mihajlović je rekao da je Sveti Sava jedna od rijetkih tema oko koje se svi Srbi oduvijek slažu.

On je poručio da je Sveti Sava srpski ponos i dika pred svijetom.

“Sveti Sava se nije plašio da u dubini noćnog mira kuca na zaključana vrata vjere, znanja i pobožnosti i to je nama putokaz da ne postoje vrata koja su nam potrebna, a koja se neće otvoriti pred nama ako je ruka koja kuca poštena, duša čista, a srce iskreno”, rekao je sveštenik Mihajlović.

Donjožabarski sveštenik je pozvao Srbe da prime u srca silu Savine vjere i, vođeni njime kao učiteljem, čuvaju njeguju i unapređuju sve ono što je srpsko i dobro, da pjevaju “Sveti Savo Srbe voli i za nas se Bogu moli”.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je veoma važno da se očuva tradicija srpskog naroda na ovim prostorima i dodao da je večerašnja besjeda jedan od najvažnijih kulturnih događaja na ovom području, a opština je sve vrijeme bila sponzor i pokrovitelj manifestacije.

On ističe da je Obudovac sačuvao od zaborava bogatu srpsku tradiciju, običaje i kulturu.

Besjeda o Svetom Savi održana je u obudovačkom Domu kulture “Dr Milan Jelić”, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”i pod pokroviteljstvom opštine Šamac.

Prisutne je pozdravio predsjednik SPKD “Prosvjeta” Obudovac Milan Nikolić, koji je rekao da prva kulturna dešavanja u Obudovcu datiraju iz davne 1895. godine kada je održana prva svetosavska besjeda.

On je podijelio pet zahvalnica dugogodišnjim članovima društva i sponzorima.

U raznovrsnom programu učestvovalo je oko 100 članova “Prosvjete” koji su se predstavili koreografijama igara i običaja iz Posavine, a nastupili su folklorna i pjevačka sekcija, hor, instrumentalisti na violini, djeca iz obdaništa “Radost” iz organizacione jedinice u Obudovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana