Објављена коначна ранг-листа 30 србачких породица: Пластеници сигуран извор прихода

Дејан Јовичић
Објављена коначна ранг-листа 30 србачких породица: Пластеници сигуран извор прихода

СРБАЦ - Још тридесет србачких породица добиће до краја априла пластенике са системом за наводњавање и садним материјалом, чиме ће обезбиједити властиту егзистенцију или додатну зараду.

Ово је изјавио начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић и додао да је ријеч о другој фази пројекта општине Србац и Фонда за развој и запошљавање Републике Српске чија вриједност износи 90.000 КМ. У склопу прве фазе, која је реализована крајем прошле године, додијељено је 25 пластеника са пратећом опремом.

- Објављена је коначна ранг-листа за додјелу 30 пластеника површине 100 квадратних метара и већ за који дан кренућемо са припремама за њихово постављање. У плану је да се организују и двије стручне обуке - рекао је Михољчић.

Међу добитницима пластеника је и шесточлана породица Ненада и Ангелике Кусић, која планира озбиљније да се почне бавити пољопривредом како би прехранили породицу.

- Супруг Ненад једини у породици има стални посао и овај пластеник ће нам добро доћи да узгојимо поврће за властите потребе, а све што остане вишка планирамо продати како бисмо омогућили додатна примања - казала је Кусићева.

Право учешћа на јавном позиву, који је био расписан од 3. до 15. марта, имали су сви Српчани са одговарајућим земљиштем, регистрованом пољопривредном дјелатношћу и сагласношћу за суфинансирање набавке пластеника.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да су предност имали становници из руралних подручја, нарочито жене и незапослени, особе до 40 година старости и категорије које тешко долазе до посла. Он додаје да ће они који нису прошли у овом кругу добити прилику да конкуришу за још најмање два слична пројекта који ће бити реализовани до краја године.

- Један од њих нас очекује већ на љето, у сарадњи са хуманитарном организацијом “МАИД”, а планирамо да додијелимо 20 пластеника. Други пројекат ће обухватити осам породица из социјалних категорија, а реализоваћемо га са једном њемачком организацијом. Могућност аплицирања имаће само корисници који се налазе на списковима Центра за социјални рад више од двије године - реко је Драгосављевић.

Прошле године додијељена су и 92 пластеника у склопу ИФАД пројекта, који је локална управа реализовала са ресорним министарством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана