Objavljena konačna rang-lista 30 srbačkih porodica: Plastenici siguran izvor prihoda

Dejan Jovičić
Objavljena konačna rang-lista 30 srbačkih porodica: Plastenici siguran izvor prihoda

SRBAC - Još trideset srbačkih porodica dobiće do kraja aprila plastenike sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom, čime će obezbijediti vlastitu egzistenciju ili dodatnu zaradu.

Ovo je izjavio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić i dodao da je riječ o drugoj fazi projekta opštine Srbac i Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske čija vrijednost iznosi 90.000 KM. U sklopu prve faze, koja je realizovana krajem prošle godine, dodijeljeno je 25 plastenika sa pratećom opremom.

- Objavljena je konačna rang-lista za dodjelu 30 plastenika površine 100 kvadratnih metara i već za koji dan krenućemo sa pripremama za njihovo postavljanje. U planu je da se organizuju i dvije stručne obuke - rekao je Miholjčić.

Među dobitnicima plastenika je i šestočlana porodica Nenada i Angelike Kusić, koja planira ozbiljnije da se počne baviti poljoprivredom kako bi prehranili porodicu.

- Suprug Nenad jedini u porodici ima stalni posao i ovaj plastenik će nam dobro doći da uzgojimo povrće za vlastite potrebe, a sve što ostane viška planiramo prodati kako bismo omogućili dodatna primanja - kazala je Kusićeva.

Pravo učešća na javnom pozivu, koji je bio raspisan od 3. do 15. marta, imali su svi Srpčani sa odgovarajućim zemljištem, registrovanom poljoprivrednom djelatnošću i saglasnošću za sufinansiranje nabavke plastenika.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da su prednost imali stanovnici iz ruralnih područja, naročito žene i nezaposleni, osobe do 40 godina starosti i kategorije koje teško dolaze do posla. On dodaje da će oni koji nisu prošli u ovom krugu dobiti priliku da konkurišu za još najmanje dva slična projekta koji će biti realizovani do kraja godine.

- Jedan od njih nas očekuje već na ljeto, u saradnji sa humanitarnom organizacijom “MAID”, a planiramo da dodijelimo 20 plastenika. Drugi projekat će obuhvatiti osam porodica iz socijalnih kategorija, a realizovaćemo ga sa jednom njemačkom organizacijom. Mogućnost apliciranja imaće samo korisnici koji se nalaze na spiskovima Centra za socijalni rad više od dvije godine - reko je Dragosavljević.

Prošle godine dodijeljena su i 92 plastenika u sklopu IFAD projekta, koji je lokalna uprava realizovala sa resornim ministarstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana