Обиљежена годишњица страдања сребреничких Срба: Правде за жртве нема ни након 3 деценије

Срна
Обиљежена годишњица страдања сребреничких Срба: Правде за жртве нема ни након 3 деценије

СКЕЛАНИ - Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села у протеклом рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године.

Од 305 убијених Срба из Скелана и околних села у посљедњем рату више од половине су били цивили, жене, дјеце и старци.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да убиства српских цивила - дјеце, жена и стараца у Скеланима и околним селима 16. јануара 1993. године показује да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намјеру.

Којић је рекао да сви мостови на свијету симболизују живот и спајају људе, али да је мост на Дрини између Скелана и Бајине Баште 16. јануара 1993. године био мост смрти, јер су га муслимански нападачи држали под снајперском и митраљеском ватром убијајући цивиле који су покушали да се спасу бјекством у сусједну Србију.

-Између осталих на мосту су убили Гордану Секулић која је у наручју носила четворогодишњег сина Ђорђа који је срећом преживио. Тог дана убијено је четворо дјеце и 15 жена - рекао је Којић у Скеланима.

Он је истакао да је за осуду однос и опструкција правосуђа БиХ према српским жртвама и отворено одуговлачење подношења оптужница против починилаца масовних убистава српских цивила у Порињу.

Илија Ивановић из села Ћосићи, који је на данашњи дан 1993. године рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживио страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.

-Попио сам више мокраће него што сам појео хране док сам био у логору, а нико није одговарао за те злочине. Ја сам преживио, а половина од 30 заробљених није. То показује какво је правосуђе БиХ и да такав суд није потребан уколико ће штити злочинце из једног народа - рекао је Ивановић.

Он је подсјетио да су јединице под командом Насера Орића напале његово село око шест часова.

-Ноћ је још била. Упадали су у српске куће, убијали и палили. Погинуло је 12 мјештана, а мене су рањеног заробили - присјећа се Ивановић.

Обиљежавању 29 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Парастосу су присуствовале и бројне делегације организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата из општина регије Бирач, општинска делегација Сребренице, делегација Равногорског покрета и других удружења његовалаца традиција ослободилачких ратова из Бајине Баште у Србији.

Томић је рекао да је српски народ у Подрињу доживио страховита страдања у протеклом рату.

-Још је жалосније што су више од половине страдалих били цивили, а свијет никако то да схвати и да одбаци једнострану слику о рату у БиХ - рекао је Томић.

Он је изразио очекивање да ће правосуђе БиХ напокон почети да процесуира починиоце масовних злочина над Србима.

-Почињена су звјерства над српским народом у овом крају и надамо се да ће барем неки починиоци дочекати судску правду, а Божија их сигурно чека - поручио је Томић.

Он је позвао на политичко јединство у одбрани уставно-правног

поретка и надлежности Републике Српске, те равноправности српског народа у БиХ.

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвијећа и прислуживање свијећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи, чији су становници такође, убијени на данашњи дан прије 29 година.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

На данашњи дан 1993. године убијено је 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана