Ново лице корита на Борикама

С. М.
Ново лице корита на Борикама

РОГАТИЦА - Након што је прије непуне двије године урађена нова каптажа врела Кушметовац, из којег су скоро један вијек воду пили коњи из некадашње ергеле Борике, ових дана ново лице добило је и једно од два корита која су била саставни дио овог објекта.

Података о првој каптажи врела Кушметовац нема, али најстарији становници овог краја причају да је воду са тог мјеста пило и до 200 коња и бројна друга стока. Међутим, вријеме је учинило своје па је прво пропао “сандук” каптаже над извором, због чега је у корита долазило све мање воде.

То је био разлог да су општинска управа и начелник Милорад Јагодић изашли у сусрет молбама становника Борика и околних села и бивших радника ергеле Борике. Прво је урађена нова каптажа врела, а сада и једног од два корита, прилагођеног за лакши прилаз животиња, међу којима је, на жалост Боричана, најмање коња.

- И овога пута средства је обезбиједила Општинска управа, а овом скромном инвестицијом на индиректан и симболичан начин чува се сјећање на ергелу Борике и њено стогодишње постојање - рекао је предсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана