Novo lice korita na Borikama

S. M.
Novo lice korita na Borikama

ROGATICA - Nakon što je prije nepune dvije godine urađena nova kaptaža vrela Kušmetovac, iz kojeg su skoro jedan vijek vodu pili konji iz nekadašnje ergele Borike, ovih dana novo lice dobilo je i jedno od dva korita koja su bila sastavni dio ovog objekta.

Podataka o prvoj kaptaži vrela Kušmetovac nema, ali najstariji stanovnici ovog kraja pričaju da je vodu sa tog mjesta pilo i do 200 konja i brojna druga stoka. Međutim, vrijeme je učinilo svoje pa je prvo propao “sanduk” kaptaže nad izvorom, zbog čega je u korita dolazilo sve manje vode.

To je bio razlog da su opštinska uprava i načelnik Milorad Jagodić izašli u susret molbama stanovnika Borika i okolnih sela i bivših radnika ergele Borike. Prvo je urađena nova kaptaža vrela, a sada i jednog od dva korita, prilagođenog za lakši prilaz životinja, među kojima je, na žalost Boričana, najmanje konja.

- I ovoga puta sredstva je obezbijedila Opštinska uprava, a ovom skromnom investicijom na indirektan i simboličan način čuva se sjećanje na ergelu Borike i njeno stogodišnje postojanje - rekao je predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana