Монографија о Српцу споменик прошлих времена

Дејан Јовичић
Монографија о Српцу споменик прошлих времена

СРБАЦ - Након готово двије и по године од почетка рада, из штампе су изашли први примјерци књиге “Србац - монографски записи”, у којој је описан историјски пут и развој ове локалне заједнице.

Прва монографија општине садржи 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и подацима који датирају још од римског доба до данашњих дана.

Уредник монографије Жарко Шарић рекао је да ће ово капитално дјело остати као трајно свједочанство о људима и догађајима на овим просторима и представљаће споменик једног времена.

- У монографији су описане историјске личности, духовни и културни ствараоци, привредници, здравствени, просвјетни, спортски и други радници који су својим ликом и дјелом заслужили да остану уписани у историју Српца, а међу њима је и 26 доктора наука - казао је Шарић.

Он је додао да су искоришћени бројни подаци који су прикупљани за Енциклопедију Републике Српске, али је доста времена проведено и у истраживању и разговору са људима како би се прикупиле нове информације које до сада нису биле познате јавности.

- Оно по чему је ова књига упечатљива су прецизни подаци о сваком селу у општини, почев од историјата, броја становника, вјерске и националне припадности мјештана, важнијим објектима и догађајима у селу, обичајима из прошлих времена и другим карактеристикама, што нико на овим просторима у оваквом формату није учинио - рекао је Шарић.

Историчар и публициста Данило Кошутић, који је један од најзаступљенијих аутора у монографији, казао је да је њено писање окончано у тешком времену које је обиљежила пандемија вируса корона и изразио наду да ће бити могућности да се презентује јавности.

- Свјесни смо да су стала сва културна дешавања, али се искрено надам да ће бити представљена широком аудиторијуму јер се дуго у Српцу није појавила оваква књига. У њој се може пронаћи прегршт корисних информација и свако може научити нешто ново. Ово је истински печат једног времена - рекао је Кошутић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић, који је такође заступљен са ауторским текстом, казао је да је поносан што је учествовао у њеној изради и изразио увјерење да ће бити омиљено штиво за читање и генерацијама које тек долазе.

- Потрудићемо се да књига дође до свих грађана који буду жељели да је имају у својој кућној библиотеци. Одређени број примјерака биће пуштен у продају након промоције, а остатак ћемо поклонити истакнутим личностима из Српца, гостима из других општина и држава, најбољим студентима и ученицима, као и онима који постигну успјех у одређеним областима - рекао је Драгосављевић.

Он је изразио наду да ће епидемиолошка ситуација дозволити да промоција монографије буде организована до јесени.

Редакциони одбор

Монографија је настала у издању општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и штампарије “Графомарк” из Лакташа. За писање монографије био је задужен редакциони одбор који су чинили чланови србачке “Просвјете”, Гордана Ђукић, Ранко Шарић, Данило Кошутић, Жарко Шарић, Милош Милинчић и службеник за информисање Општинске управе Дејан Јовичић. Са мањим текстовима је било ангажовано још 13 аутора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана