Monografija o Srpcu spomenik prošlih vremena

Dejan Jovičić
Monografija o Srpcu spomenik prošlih vremena

SRBAC - Nakon gotovo dvije i po godine od početka rada, iz štampe su izašli prvi primjerci knjige “Srbac - monografski zapisi”, u kojoj je opisan istorijski put i razvoj ove lokalne zajednice.

Prva monografija opštine sadrži 428 stranica i obiluje sa 369 fotografija, brojnim dokumentima, ilustracijama i podacima koji datiraju još od rimskog doba do današnjih dana.

Urednik monografije Žarko Šarić rekao je da će ovo kapitalno djelo ostati kao trajno svjedočanstvo o ljudima i događajima na ovim prostorima i predstavljaće spomenik jednog vremena.

- U monografiji su opisane istorijske ličnosti, duhovni i kulturni stvaraoci, privrednici, zdravstveni, prosvjetni, sportski i drugi radnici koji su svojim likom i djelom zaslužili da ostanu upisani u istoriju Srpca, a među njima je i 26 doktora nauka - kazao je Šarić.

On je dodao da su iskorišćeni brojni podaci koji su prikupljani za Enciklopediju Republike Srpske, ali je dosta vremena provedeno i u istraživanju i razgovoru sa ljudima kako bi se prikupile nove informacije koje do sada nisu bile poznate javnosti.

- Ono po čemu je ova knjiga upečatljiva su precizni podaci o svakom selu u opštini, počev od istorijata, broja stanovnika, vjerske i nacionalne pripadnosti mještana, važnijim objektima i događajima u selu, običajima iz prošlih vremena i drugim karakteristikama, što niko na ovim prostorima u ovakvom formatu nije učinio - rekao je Šarić.

Istoričar i publicista Danilo Košutić, koji je jedan od najzastupljenijih autora u monografiji, kazao je da je njeno pisanje okončano u teškom vremenu koje je obilježila pandemija virusa korona i izrazio nadu da će biti mogućnosti da se prezentuje javnosti.

- Svjesni smo da su stala sva kulturna dešavanja, ali se iskreno nadam da će biti predstavljena širokom auditorijumu jer se dugo u Srpcu nije pojavila ovakva knjiga. U njoj se može pronaći pregršt korisnih informacija i svako može naučiti nešto novo. Ovo je istinski pečat jednog vremena - rekao je Košutić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je takođe zastupljen sa autorskim tekstom, kazao je da je ponosan što je učestvovao u njenoj izradi i izrazio uvjerenje da će biti omiljeno štivo za čitanje i generacijama koje tek dolaze.

- Potrudićemo se da knjiga dođe do svih građana koji budu željeli da je imaju u svojoj kućnoj biblioteci. Određeni broj primjeraka biće pušten u prodaju nakon promocije, a ostatak ćemo pokloniti istaknutim ličnostima iz Srpca, gostima iz drugih opština i država, najboljim studentima i učenicima, kao i onima koji postignu uspjeh u određenim oblastima - rekao je Dragosavljević.

On je izrazio nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da promocija monografije bude organizovana do jeseni.

Redakcioni odbor

Monografija je nastala u izdanju opštine Srbac, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i štamparije “Grafomark” iz Laktaša. Za pisanje monografije bio je zadužen redakcioni odbor koji su činili članovi srbačke “Prosvjete”, Gordana Đukić, Ranko Šarić, Danilo Košutić, Žarko Šarić, Miloš Milinčić i službenik za informisanje Opštinske uprave Dejan Jovičić. Sa manjim tekstovima je bilo angažovano još 13 autora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana