Млади у Српцу кренули у трку за станове

Дејан Јовичић
Млади у Српцу кренули у трку за станове

СРБАЦ - Пријаве за додјелу станова у згради за младе брачне парове која се гради у ужем градском језгру у Српцу почеле су јуче, а усељење је планирано до краја сљедеће године.

Ријеч је о једном од првих таквих пројеката у Републици Српској, којим је предвиђена додјела 20 станова површине од 59,75 до 71,55 квадратних метара. Цијена стамбеног простора је дефинисана одлуком Скупштине општине Србац и износи 1.200 КМ по квадратном метру.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да потенцијални кандидати треба да испуне бројне критеријуме, а један од њих је да морају бити држављани Републике Српске и БиХ и имати мјесто пребивалишта у Српцу најмање 12 мјесеци прије расписивања конкурса.

- Један од важнијих услова је да немају ријешено стамбено питање, односно некретнину за становање у Републици Српској и иностранству, нити су имали у власништву сличну некретнину у Српцу и на територији општине у којој су стално запослени - казао је Драгосављевић.

Кандидати морају бити у браку, с тим да један од супружника има до 35 година живота, а могуће је да се пријави и самохрани родитељ, старости до 40 година, који има самостално родитељско право над дјететом.

- Приликом бодовања биће узета у обзир старосна доб кандидата, а појединачно се бодују оба супружника. Највећи број бодова добиће кандидати до 30 година старости. Такође ће се вредновати број дјеце у породици, а највише бодова биће додијељено онима који имају троје и више дјеце - рекао је Драгосављевић.

Предност ће бити дата дјеци погинулих бораца, ратних војних инвалида и родитељима дјеце са потешкоћама у развоју.

- Веома нам је важна и стручна спрема кандидата. Онима са вишим степеном образовања биће додијељен већи број бодова, а најмање лицима са трогодишњом средњом школом. Додатне бодове добиће они који имају звање доктора медицине или инжењера електротехнике и машинства јер су то кадрови који су нам неопходни и у интересу нам је да их задржимо у нашој општини - истакао је Драгосављевић.

Станови ће бити распоређени на приземљу и четири спрата, а зграда ће, између осталог, располагати лифтом, даљинским очитавањем водомјера и савременим системима ватродојаве.

- Предвиђене су инсталације за гријање путем електричних котлова или заједничке котловнице до које је доведена разводна мрежа из станова која ће бити формирана након изградње друге ламеле са још 20 станова, што имамо у плану - нагласио је Драгосављевић.

Одборник СНСД-а у локалном парламенту Александар Бабић каже да постоји велико интересовање младих за куповину станова.

- Иако је скочила цијена станова због поскупљења грађевинског материјала, вјерујем да ће број пријављених бити велики и већ сада треба размишљати о другој ламели. Млади се могу пријавити за кредит код Инвестиционо-развојне банке РС уз каматну стопу од 2,69 до 2,75 одсто, а преко Министарства финансија РС могу искористити суфинансирање каматне стопе од један одсто за куповину станова - каже Бабић.

Укупна корисна површина стамбених јединица износи 1.318 квадратних метара, а уговорена вриједност радова је 1.690.650 КМ.

Субвенција

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац Дарио Кресојевић рекао је да је било у плану да стимулативна цијена износи између 800 и 900 КМ по квадрату, али је због енормних поскупљења скочила на 1.280 КМ.

- Како бисмо обезбиједили додатну субвенцију, смањили смо цијену на 1.200 КМ, а преосталих 80 КМ субвенционисаћемо из буџета за идућу годину, што ће износити око 120.000 КМ - казао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана