Mladi u Srpcu krenuli u trku za stanove

Dejan Jovičić
Mladi u Srpcu krenuli u trku za stanove

SRBAC - Prijave za dodjelu stanova u zgradi za mlade bračne parove koja se gradi u užem gradskom jezgru u Srpcu počele su juče, a useljenje je planirano do kraja sljedeće godine.

Riječ je o jednom od prvih takvih projekata u Republici Srpskoj, kojim je predviđena dodjela 20 stanova površine od 59,75 do 71,55 kvadratnih metara. Cijena stambenog prostora je definisana odlukom Skupštine opštine Srbac i iznosi 1.200 KM po kvadratnom metru.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da potencijalni kandidati treba da ispune brojne kriterijume, a jedan od njih je da moraju biti državljani Republike Srpske i BiH i imati mjesto prebivališta u Srpcu najmanje 12 mjeseci prije raspisivanja konkursa.

- Jedan od važnijih uslova je da nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno nekretninu za stanovanje u Republici Srpskoj i inostranstvu, niti su imali u vlasništvu sličnu nekretninu u Srpcu i na teritoriji opštine u kojoj su stalno zaposleni - kazao je Dragosavljević.

Kandidati moraju biti u braku, s tim da jedan od supružnika ima do 35 godina života, a moguće je da se prijavi i samohrani roditelj, starosti do 40 godina, koji ima samostalno roditeljsko pravo nad djetetom.

- Prilikom bodovanja biće uzeta u obzir starosna dob kandidata, a pojedinačno se boduju oba supružnika. Najveći broj bodova dobiće kandidati do 30 godina starosti. Takođe će se vrednovati broj djece u porodici, a najviše bodova biće dodijeljeno onima koji imaju troje i više djece - rekao je Dragosavljević.

Prednost će biti data djeci poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju.

- Veoma nam je važna i stručna sprema kandidata. Onima sa višim stepenom obrazovanja biće dodijeljen veći broj bodova, a najmanje licima sa trogodišnjom srednjom školom. Dodatne bodove dobiće oni koji imaju zvanje doktora medicine ili inženjera elektrotehnike i mašinstva jer su to kadrovi koji su nam neophodni i u interesu nam je da ih zadržimo u našoj opštini - istakao je Dragosavljević.

Stanovi će biti raspoređeni na prizemlju i četiri sprata, a zgrada će, između ostalog, raspolagati liftom, daljinskim očitavanjem vodomjera i savremenim sistemima vatrodojave.

- Predviđene su instalacije za grijanje putem električnih kotlova ili zajedničke kotlovnice do koje je dovedena razvodna mreža iz stanova koja će biti formirana nakon izgradnje druge lamele sa još 20 stanova, što imamo u planu - naglasio je Dragosavljević.

Odbornik SNSD-a u lokalnom parlamentu Aleksandar Babić kaže da postoji veliko interesovanje mladih za kupovinu stanova.

- Iako je skočila cijena stanova zbog poskupljenja građevinskog materijala, vjerujem da će broj prijavljenih biti veliki i već sada treba razmišljati o drugoj lameli. Mladi se mogu prijaviti za kredit kod Investiciono-razvojne banke RS uz kamatnu stopu od 2,69 do 2,75 odsto, a preko Ministarstva finansija RS mogu iskoristiti sufinansiranje kamatne stope od jedan odsto za kupovinu stanova - kaže Babić.

Ukupna korisna površina stambenih jedinica iznosi 1.318 kvadratnih metara, a ugovorena vrijednost radova je 1.690.650 KM.

Subvencija

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Srbac Dario Kresojević rekao je da je bilo u planu da stimulativna cijena iznosi između 800 i 900 KM po kvadratu, ali je zbog enormnih poskupljenja skočila na 1.280 KM.

- Kako bismo obezbijedili dodatnu subvenciju, smanjili smo cijenu na 1.200 KM, a preostalih 80 KM subvencionisaćemo iz budžeta za iduću godinu, što će iznositi oko 120.000 KM - kazao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana