Млади полицајац из Братунца Борисав Петровић, страствени пчелар: Пчелама и полицијском позиву заједнички ред и дисциплина

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ - Млади полицајац из Братунца Борисав Петровић, који ради у Сребреници, страствени је пчелар и тим хобијем се бави од 10. године.

Петровић каже да се пчеларством случајно, а можда и судбински, почео бавити након убода пчеле на ујаковом имању. Од тада се почео интересовати за пчеле и њихов занимљиви свијет, те за организацију живота и рада тих савршених бића. Борисав се присјећа да је, возећи бицикл наилазио на пчеле и почео да посматра ројеве око кошница, те како сисају цвјетове, што му је било интересантно и привукло пажњу.

То Петровићево интересовање запазио је његов комшија професор Милан Јовановић, који се бавио и пчеларством и који му је поклонио рој пчела и објаснио основе тог посла. Видјевши да брине о пчелама и да има жељу да учи и бави се овом дјелатношћу, сада већ покојни професор, наредне године поклонио му је још двије кошнице с циљем да га награди и подстакне његово интересовање за пчеларство. Бирисав Петровић присјећа се да је тада одлучио да формира пчелињак у којем је сада 30 сандука са пчелама.

"Пчеларство ми је постало хоби и страст. Већи дио слободног времена посвећујем том послу, уз који се одмарам. У мојој породици нико се није бавио овим послом, а ја сам га заволио и нећу одустати", прича Петровић за Срну.

Он истиче да су га након првог убода пчеле заинтересовале и да је примијетио да предано раде. Учећи овај посао, Борисав је спознао да пчеле имају савршену организацију. То интересовање прерасло је у страствени хоби и допунско занимање. Петровић је почео да користи литературу за стицање нових знања о пчеларству и прати резултате разних истраживања у тој области.

"Бројна научна истраживања показују да, уколико би нестало пчела, за четири године би нестало живота на планети јер су пчеле најважније у опрашивању воћа и поврћа. То је њихов изузетан значај у ланцу производње хране", прича овај пчелар и истиче да се показало да су пчеле међу најсавршенијим бићима. Петровић каже да пчела, када убоде особу, оставља жаоку и угине.

"Тако сам учио од ментора, јер, уколико не би оставила жаоку приликом убода, унијела би крв у мед и он више не би био чист и љековит.

Она се жртвује зарад дригих пчела у друштву", указује овај млади узгајивач пчела. Борисав највише слободног времена проводи са пчелама и, осим меда, производи и друге прерађевине од пчелињих производа. Петровић напомиње да реконструише и адаптира стари амбар како би га претворио у апи собу за одмор. "Колико сам упознат, а трудио сам се да дођем до што више сазнања на основу којих сам спознао да нема ништа здравије од ваздуха који производе пчеле. Ту собу правим себи за одмор", прича Борисав. Иако млад, он је већ освојио неколико награда на сајмовима, највише за багремов мед, а 2018. године добио је награду општине Братунац као најмлађи пчелар у овој локалној заједници.

Овај млади пчелар сјећа се и првог врцања меда и још чува једну теглу тог меда коју је запечатио за успомену на први успјех у пчеларству. Борисав се пчеларством почео бавити случајно из радозналости и заволио је тај посао, а љубав према полицијском позиву и униформи наслиједио је од оца, који је, такође, полицајац. Петровић каже да је од дјетињства маштао о том позиву. Борисав је открио сличност између пчелињих друштава и полиције и сматра да су дисциплина и поштовање реда и хијерархије заједничке особине, као и гаранција за успјех у обје области.

"Мора да се зна шта ко ради, шта је чији посао и ко је главни код нас на послу исто као што се зна међу пчелама у кошници. За мене та сличност и организација представљају задовољство", истиче Петровић. Он позива узгајиваче воћа и поврћа да не обављају прскање хемијским препаратима у близини пчелињака, а посебно у периоду цвата, када пчеле врше опрашивање и највише страдају од хемијског третирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана