Митрополит Хризостом на помену у селу Баре

Срна
Митрополит Хризостом на помену у селу Баре

СОКОЛАЦ - Његово високопреосврештенство митрополит дабробосански Хризостом присуствовао је служењу помена и полагању вијенаца на споменик за 38 пострадалих мјештана у минилом рату у соколачком селу Баре и посјетио локацију предвиђену за изградњу цркве у овом мјесту.

Владика Хризостом је поздрављајући окупљене мјештане и њихове госте рекао да је први пут у селу Баре гдје ће “уз славу Божију, вољу и радост и мјештана” бити саграђена богомоља.

“Црква није само објекат који ми градимо. Црква је прво, да се ми изградимо у том објекту и да будемо као заједница православних хришћана, да се у њему радујемо и веселимо и што је најважније да се у њој освећујемо молитвом, подвигом и светом тајном, које нам Црква даје благословом Божијим”, нагласио је митрополит Хризостом.

Он је изразио наду да ће са почетком градње цркве, почети и градња села, пута, обнављања постојећих и прављење нових кућа.

“Важно је да не напуштамо наша села”, рекао је митрополит дабробосански.

Владика Хризостом је рекао да су се окупљени код споменика изграђеног у овом селу помолили за све пострадале, своје најближе, родбину и пријатеље који су животе положили за Крст часни и слободу златну у минулом рату.

У селу Баре, удаљеном 26 километара од Сокоца је у августу 2018. године освештан је споменик за 33 српска борца и пет цивилних жртава рата из овог села, пострадалих у више мјеста у минилом одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао Срни да ће у Барама бити изграђена мања црква у руском стилу посвећена светитељима Козми и Дамјану.

Он је додао да ће освештање земљишта и градња храма почети након што се обаве административне активности, на земљишту површине два дунума.

Осим Бјелице, данашњем скупу у селу Баре присуствовао је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана