Mitropolit Hrizostom na pomenu u selu Bare

Srna
Mitropolit Hrizostom na pomenu u selu Bare

SOKOLAC - Njegovo visokopreosvreštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prisustvovao je služenju pomena i polaganju vijenaca na spomenik za 38 postradalih mještana u minilom ratu u sokolačkom selu Bare i posjetio lokaciju predviđenu za izgradnju crkve u ovom mjestu.

Vladika Hrizostom je pozdravljajući okupljene mještane i njihove goste rekao da je prvi put u selu Bare gdje će “uz slavu Božiju, volju i radost i mještana” biti sagrađena bogomolja.

“Crkva nije samo objekat koji mi gradimo. Crkva je prvo, da se mi izgradimo u tom objektu i da budemo kao zajednica pravoslavnih hrišćana, da se u njemu radujemo i veselimo i što je najvažnije da se u njoj osvećujemo molitvom, podvigom i svetom tajnom, koje nam Crkva daje blagoslovom Božijim”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je izrazio nadu da će sa početkom gradnje crkve, početi i gradnja sela, puta, obnavljanja postojećih i pravljenje novih kuća.

“Važno je da ne napuštamo naša sela”, rekao je mitropolit dabrobosanski.

Vladika Hrizostom je rekao da su se okupljeni kod spomenika izgrađenog u ovom selu pomolili za sve postradale, svoje najbliže, rodbinu i prijatelje koji su živote položili za Krst časni i slobodu zlatnu u minulom ratu.

U selu Bare, udaljenom 26 kilometara od Sokoca je u avgustu 2018. godine osveštan je spomenik za 33 srpska borca i pet civilnih žrtava rata iz ovog sela, postradalih u više mjesta u minilom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao Srni da će u Barama biti izgrađena manja crkva u ruskom stilu posvećena svetiteljima Kozmi i Damjanu.

On je dodao da će osveštanje zemljišta i gradnja hrama početi nakon što se obave administrativne aktivnosti, na zemljištu površine dva dunuma.

Osim Bjelice, današnjem skupu u selu Bare prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana