Малишани из приватног вртића у Бијељини отишли на принудни распуст

Анита Јанковић Речевић
Малишани из приватног вртића у Бијељини отишли на принудни распуст

БИЈЕЉИНА - Вирусом корона заражена је васпитачица из једног приватног вртића у Бијељини, због чега су малишани те предшколске установе у петак отишли на принудни распуст.

Из бијељинске болнице “Свети врачеви” у петак је саопштено да заражена васпитачица нема симптоме “ковида 19” те да се од четвртка налази у карантину у Дому ученика.

- Све даље активности у вртићу у надлежности су Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина - истакла је инфектолог болнице “Свети врачеви” Александра Радојчић, која је апеловала на грађане да наставе са појачаним мјерама личне одговорности, јер је вирус и даље у заједници.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина Зоран Дакић истакао је за “Глас Српске” да је “ковид 19” код васпитачице откривен приликом рутинског тестирања особља које долази у контакт са дјецом.

- Од шест тестираних радника те предшколске установе “ковид 19” је потврђен код васпитачице из Угљевика. Да није било обавезног скрининга, који је препорука Института за јавно здравство, заражена се вјероватно не би јавила љекару, јер нема симптома и њено здравствено стање је добро - рекао је Дакић. Према његовим ријечима здравствено стање другог особља, као и свих малишана који похађају ту предшколску установу је добро и нико нема симптоме вируса корона.

- Дјеца у петак нису боравила у вртићу, извршена је дезинфекција просторија и о свему је обавијештен градски здравствени инспектор, којем смо прослиједили приједлог мјера за даље поступање. Препорука је да вртић наредних 14 дана буде ван функције, а да дјеца, њих између 10 и 15, која су била у контакту са зараженом васпитачицом буду у кућној изолацији. Пратићемо њихово здравствено стање - нагласио је Дакић и додао да не очекују додатне компликације, али да су приправни у случају појаве новозаражених.

Из Института за јавно здравство РС јуче је саопштено да је вирус корона потврђен код још десет особа у Српској, а осим заражене васпитачице у Бијељини, позитивне су и четири особе из Модриче, три из Бањалуке те по једна у Вукосављу и Котор Варошу.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић истакао је да су четири новозаражене особе у тој општини радници Фабрике обуће “Алфа”, гдје је у четвртак вирус корона потврђен код 23 запослена.

- У питању су резултати тестирања за 20 радника које смо чекали, тако да имамо још четири заражена. У петак је тестирано додатних између 30 и 50 радника, а узети су и узорци чланова породица заражених који су имали симптоме - рекао је Стефановић и додао да ситуацију држе под контролом истичући да је завршена дезинфекција предузећа те да је у петак послијеподне започета и комплетна дезинфекција јавних површина у граду.

Опорављени

У Српској је до сада потврђено 1.479 случајева вируса корона, преминуло је 116 особа, а опоравило се 1.008.

- У Универзитетском клиничком центру РС хоспитализовано је 26 пацијената, а у општим болницама 52. У објектима за изолацију укупно је 67 особа код којих је тест на “ковид 19” позитиван, док је под здравственим надзором 939 особа - навели су у петак у Институту за јавно здравство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана