Mališani iz privatnog vrtića u Bijeljini otišli na prinudni raspust

Anita Janković Rečević
Mališani iz privatnog vrtića u Bijeljini otišli na prinudni raspust

BIJELjINA - Virusom korona zaražena je vaspitačica iz jednog privatnog vrtića u Bijeljini, zbog čega su mališani te predškolske ustanove u petak otišli na prinudni raspust.

Iz bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” u petak je saopšteno da zaražena vaspitačica nema simptome “kovida 19” te da se od četvrtka nalazi u karantinu u Domu učenika.

- Sve dalje aktivnosti u vrtiću u nadležnosti su Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina - istakla je infektolog bolnice “Sveti vračevi” Aleksandra Radojčić, koja je apelovala na građane da nastave sa pojačanim mjerama lične odgovornosti, jer je virus i dalje u zajednici.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina Zoran Dakić istakao je za “Glas Srpske” da je “kovid 19” kod vaspitačice otkriven prilikom rutinskog testiranja osoblja koje dolazi u kontakt sa djecom.

- Od šest testiranih radnika te predškolske ustanove “kovid 19” je potvrđen kod vaspitačice iz Ugljevika. Da nije bilo obaveznog skrininga, koji je preporuka Instituta za javno zdravstvo, zaražena se vjerovatno ne bi javila ljekaru, jer nema simptoma i njeno zdravstveno stanje je dobro - rekao je Dakić. Prema njegovim riječima zdravstveno stanje drugog osoblja, kao i svih mališana koji pohađaju tu predškolsku ustanovu je dobro i niko nema simptome virusa korona.

- Djeca u petak nisu boravila u vrtiću, izvršena je dezinfekcija prostorija i o svemu je obaviješten gradski zdravstveni inspektor, kojem smo proslijedili prijedlog mjera za dalje postupanje. Preporuka je da vrtić narednih 14 dana bude van funkcije, a da djeca, njih između 10 i 15, koja su bila u kontaktu sa zaraženom vaspitačicom budu u kućnoj izolaciji. Pratićemo njihovo zdravstveno stanje - naglasio je Dakić i dodao da ne očekuju dodatne komplikacije, ali da su pripravni u slučaju pojave novozaraženih.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS juče je saopšteno da je virus korona potvrđen kod još deset osoba u Srpskoj, a osim zaražene vaspitačice u Bijeljini, pozitivne su i četiri osobe iz Modriče, tri iz Banjaluke te po jedna u Vukosavlju i Kotor Varošu.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović istakao je da su četiri novozaražene osobe u toj opštini radnici Fabrike obuće “Alfa”, gdje je u četvrtak virus korona potvrđen kod 23 zaposlena.

- U pitanju su rezultati testiranja za 20 radnika koje smo čekali, tako da imamo još četiri zaražena. U petak je testirano dodatnih između 30 i 50 radnika, a uzeti su i uzorci članova porodica zaraženih koji su imali simptome - rekao je Stefanović i dodao da situaciju drže pod kontrolom ističući da je završena dezinfekcija preduzeća te da je u petak poslijepodne započeta i kompletna dezinfekcija javnih površina u gradu.

Oporavljeni

U Srpskoj je do sada potvrđeno 1.479 slučajeva virusa korona, preminulo je 116 osoba, a oporavilo se 1.008.

- U Univerzitetskom kliničkom centru RS hospitalizovano je 26 pacijenata, a u opštim bolnicama 52. U objektima za izolaciju ukupno je 67 osoba kod kojih je test na “kovid 19” pozitivan, dok je pod zdravstvenim nadzorom 939 osoba - naveli su u petak u Institutu za javno zdravstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana