Малинари из средњег Подриња ишчекују одштету због града

Срна
Foto: Илустрација

БРАТУНАЦ- Узгајивачи малине из средњег Подриња задовољни су били откупном цијеном прошлог љета, али чекају исплату одштете за причињену штету коју је изазвао град 24. јуна прошле године, када због најављеног лета Еуфоровог хеликоптера није дјеловала противградна заштита.

Предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" Иван Стојановић рекао је да је град причинио значајну штету и десетковао принос великом броју власника малињака, као и да је то утврдила и општинска комисија у Братунцу која је обавила процјену у тој локалној заједници.

Стојановић је навео да је процијењена штета од 30 до 50 одсто приноса у неким малињацима, што је појединим газдинствима преполовило род и приходе.

Он је напоменуо да су произвођачи добијали обећања општине и Владе да ће им бити исплаћена одређена накнада, што још није реализовано, иако малинари-власници регистрованих пољопривредних газдинстава издвајају средства за противградну заштиту, па се сада питају да ли је то оправдано јер су се увјерили како немају гаранцију да ће и дејстововати.

Малинари, каже, позивају надлежне да им пруже помоћ да санирају штету и наставе да узгајају малине и шире плантаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана