Мајка сину даје бубрег за нови живот

Јана Кезић
Мајка сину даје бубрег за нови живот

ГРАДИШКА - Живот није штедио Мићу Шуљка (44) из Градишке који се од раног дјетињства бори са болешћу, нити његову мајку Милицу која је спремна да сину донира бубрег и подари му нови живот, а на путу до побједе пријеко им је потребна помоћ хуманиста јер новца за трансплантацију немају.

Шуљак је рођен као недоношче, а када је имао четири године љекари су му дијагностиковали полицистичне бубреге. Овај Градишчанин данас живи без оба бубрега, а за операцију у Загребу потребно му је 80.000 марака.

Како је његова мајка Милица Шуљак казала за “Глас Српске”, болест је наслиједио од оца.

- Болест смо држали под контролом одлазећи на редовне љекарске прегледе. Све је било у реду док прије 15 година у Старој Градишци није имао саобраћајну несрећу. Тада је повриједио бубреге, а љекари су морали да изваде један бубрег и слезену. Послије се поприлично добро опоравио - испричала је Милица.

Међутим, скоро четири године након несреће Мићино здравствено стање се закомпликовало. Завршио је у болници, цисте на бубрегу су се повећале па су љекари морали да га изваде. Од тада је дијализа постала његова свакодневица. Како каже његова мајка, добро их подноси, али је психички оптерећен.

- Тешко му пада то ишчекивање - каже она.

Како би ублажила синове муке, Милица је одлучила да му донира бубрег. Међутим, појавиле су се нове препреке јер новац за трансплантацију, која ће бити обављена у Загребу, ова породица не може сама да обезбиједи.

- Он је раније у Бањалуци био припремљен за трансплантацију, али му се стање ископликовало, тако да је за длаку остао жив. Након тога трансплантација је опет била предложена 3. марта прошле године, али је кренула корона, тако да опет нисмо успјели - истиче Милица.

Иако је ситуација тешка, Мићо каже да се труди да размишља позитивно.

- На дијализу идем три пута седмично по четири сата. Након тога дођем кући уморан. Трансплантација ће бити обављена у Загребу, али прије тога ћемо ићи 12. августа на још неке прегледе, па се надам да ће нам тада саопштити све потребне информације и тачан датум операције - казао је Шуљак за “Глас”. Како би скупили потребан новац за операцију Миће Шуљка, у помоћ је прискочила Градска организација Црвеног крста Градишка покренувши хуманитарну акцију за свог суграђанина.

Координатор за хуманитарну дјелатност Градске организације Црвеног крста Градишка Мирјана Потајац нагласила је да породица Шуљак живи у лошим условима.

- Мићо је незапослен, дијете је погинулог борца, а мајка му је пензионер. До сада је прикупљено око 30.000 КМ за његово лијечење. Овим путем апелујем на све грађане широм Српске и ван ње, ако могу, да помогну нашем суграђанину - казала је Потајчева.

Жиро рачун

Сви хумани људи који желе да помогну Мићи Шуљку могу то урадити до краја јула позивом на број 1412 путем кога донирају једну КМ, а новац се може уплатити и на жиро рачун број 551-033-00014180-56 у Уникредит банци Градишка. За уплату из иностранства ЕУР/БА: 39567321541658516, Сбербанк ДД, Swift code: САБРБА2Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана