Лукач открио спомен-плочу погинулим припадницима специјалног Одреда полиције у Зворнику

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Министар унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Драган Лукач открио је данас у Зворнику спомен-плочу на којој су уклесана имена и слике 12 погинулих припадника Централног одреда Специјалне полиције Републике Српске у току Одбрамбено-отаџбинског рата.

Мјесно свештенство благосиљало је и освештало спомен-плочу.

Лукач је након полагања вијенаца код спомен-плоче рекао новинарима да је прошло 29 година од оснивања Централног одреда Специјалне полиције Републике Српске, па је била и обавеза и дужност да се подигне овај споменик погинулим јунацима у Зворнику.

“Њихова имена су уписана и на Централном спомен-обиљежју испред МУП-а Републике Српске који је раније подигнут, као и у Спомен-цркви у Залужанима код Бањалуке”, подсјетио је Лукач.

Према његовим ријечима, подизање споменика у Зворнику на овом мјесту била је обавеза и дуг јер су припадници ту имали сједиште, борећи се за Републику Српску, а неки од њих су међу првима дали своје животе за Српску.

Он је нагласио да се овим спомен-обиљежјем испуњава обавеза и дуг према погинулим јунацима како би их сачували у сјећању.

Лукач је нагласио да је 144 припадника Специјалне бригаде полиције дало своје животе за Републику Српску, а укупно 782 припадника МУП-а Републике Српске, чиме су дали немјерљив допринос за стварање Српске.

“То је за МУП Српске немјерљив губитак, али велики понос, јер су то људи који су срцем и свиме оно што су имали стварали Републику Српску и дали за њу свој живот”, рекао је Лукач.

Он је нагласио да се мора сачувати сјећање на њих и на оно шпто су они радили и да генерације које долазе не забораве него да се увијек сјећају и памте те див јунаке и њихова дјела.

Члан Централног одреда Специјалне полиције Жељко Јанковић рекао је да су припадници Централног одреда углавном бивши специјалци који су 4. априла 1992. године рекли не МУП-у БиХ да би послије тога били на сарајевском, затим зворничком ратишту, те широм Републике Српске како се развијала ратна ситуација.

Он је подсјетио да је Централни одред расформиран 1994. године и распоређен у друге одреде, постајући окосница Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

“Зворник смо изабрали као сједиште Удружења зато што смо највећи дио рата провели у овом граду, учествовали у његовој одбрани и ослобађању шире околине”, рекао је Јанковић који је и предсједник Удружења припадника Централног одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске.

За допринос у стварању и очувању Републике Српске, Специјална бригада полиције одликована је оредном Његоша првог реда, медаљом Петра Мркоњића и орденом Немањића, док су њени припадници појединачно одиковани бројним орденима, медаљама и признањима.

 Вијенце код спомен-плоче положили су, осим министра Лукача, породице погинулих полицајаца, припадници специјалних одреда из Шековића, Бијељине, Приједора и других мјеста широм Републике Српске, те борачка организација и ратни војни инвалиди из Зворника.

Полиција прошле године заплијенила више од 500 килограма опијата

Полиција Републике Српске у прошлој години заплијенила је више од 500 килограма разних опијата, изјавио је Лукач и најавио наставак борбе против злопутребе дрога.

Лукач је истакао да је много криминлаца у затвору и да се не може рећи да у Републици Српској има великих организованих група као у неким земљама у окружењу, али да увијек има појединаца који покушаају да се баве препродајом и производњиом дрога.

Он је подсјетио да је у прошлом периоду откривено и заплијењено више лабораторија широм Републике Српске у којима је покушана прерада марихуане.

Према његовим ријечима, МУП се са добром селекцијом кадрова успијева изборити са рјешавањем најтежих кривичних дјела, међу које спада и борба против злоупотребе свих врста дроге.

"Све полицијске управе на терену ојачавамо из године у годину у борби против злоупотербе дрога и на тај начин хоћемо да очистимо Републику Српску од те пошасти која је свуда у свијету присурна па, нажалост, и у Српској", рекао је Лукач новинарима у Зворнику.

Лукач сматра да је прошлогодишња количина заплијењених опијата изванредан резултат у борби против злоупотребе разних врста опојних дрога.

"Настављамо борбу против ове пошасти, па су и у том смислу све полицијске управе на терену организоване да се супроставе најтежим облицима кривичних дјела, а ту спада и злоупотреба опојних дрога", рекао је Лукач и нагласио да ће у наредним годинама бити направљени још бољи резултати у тој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана