Lukač otkrio spomen-ploču poginulim pripadnicima specijalnog Odreda policije u Zvorniku

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK - Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dragan Lukač otkrio je danas u Zvorniku spomen-ploču na kojoj su uklesana imena i slike 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije Republike Srpske u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Mjesno sveštenstvo blagosiljalo je i osveštalo spomen-ploču.

Lukač je nakon polaganja vijenaca kod spomen-ploče rekao novinarima da je prošlo 29 godina od osnivanja Centralnog odreda Specijalne policije Republike Srpske, pa je bila i obaveza i dužnost da se podigne ovaj spomenik poginulim junacima u Zvorniku.

“Njihova imena su upisana i na Centralnom spomen-obilježju ispred MUP-a Republike Srpske koji je ranije podignut, kao i u Spomen-crkvi u Zalužanima kod Banjaluke”, podsjetio je Lukač.

Prema njegovim riječima, podizanje spomenika u Zvorniku na ovom mjestu bila je obaveza i dug jer su pripadnici tu imali sjedište, boreći se za Republiku Srpsku, a neki od njih su među prvima dali svoje živote za Srpsku.

On je naglasio da se ovim spomen-obilježjem ispunjava obaveza i dug prema poginulim junacima kako bi ih sačuvali u sjećanju.

Lukač je naglasio da je 144 pripadnika Specijalne brigade policije dalo svoje živote za Republiku Srpsku, a ukupno 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske, čime su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Srpske.

“To je za MUP Srpske nemjerljiv gubitak, ali veliki ponos, jer su to ljudi koji su srcem i svime ono što su imali stvarali Republiku Srpsku i dali za nju svoj život”, rekao je Lukač.

On je naglasio da se mora sačuvati sjećanje na njih i na ono špto su oni radili i da generacije koje dolaze ne zaborave nego da se uvijek sjećaju i pamte te div junake i njihova djela.

Član Centralnog odreda Specijalne policije Željko Janković rekao je da su pripadnici Centralnog odreda uglavnom bivši specijalci koji su 4. aprila 1992. godine rekli ne MUP-u BiH da bi poslije toga bili na sarajevskom, zatim zvorničkom ratištu, te širom Republike Srpske kako se razvijala ratna situacija.

On je podsjetio da je Centralni odred rasformiran 1994. godine i raspoređen u druge odrede, postajući okosnica Specijalne brigade policije Republike Srpske.

“Zvornik smo izabrali kao sjedište Udruženja zato što smo najveći dio rata proveli u ovom gradu, učestvovali u njegovoj odbrani i oslobađanju šire okoline”, rekao je Janković koji je i predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Srpske.

Za doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, Specijalna brigada policije odlikovana je orednom Njegoša prvog reda, medaljom Petra Mrkonjića i ordenom Nemanjića, dok su njeni pripadnici pojedinačno odikovani brojnim ordenima, medaljama i priznanjima.

 Vijence kod spomen-ploče položili su, osim ministra Lukača, porodice poginulih policajaca, pripadnici specijalnih odreda iz Šekovića, Bijeljine, Prijedora i drugih mjesta širom Republike Srpske, te boračka organizacija i ratni vojni invalidi iz Zvornika.

Policija prošle godine zaplijenila više od 500 kilograma opijata

Policija Republike Srpske u prošloj godini zaplijenila je više od 500 kilograma raznih opijata, izjavio je Lukač i najavio nastavak borbe protiv zloputrebe droga.

Lukač je istakao da je mnogo kriminlaca u zatvoru i da se ne može reći da u Republici Srpskoj ima velikih organizovanih grupa kao u nekim zemljama u okruženju, ali da uvijek ima pojedinaca koji pokušaaju da se bave preprodajom i proizvodnjiom droga.

On je podsjetio da je u prošlom periodu otkriveno i zaplijenjeno više laboratorija širom Republike Srpske u kojima je pokušana prerada marihuane.

Prema njegovim riječima, MUP se sa dobrom selekcijom kadrova uspijeva izboriti sa rješavanjem najtežih krivičnih djela, među koje spada i borba protiv zloupotrebe svih vrsta droge.

"Sve policijske uprave na terenu ojačavamo iz godine u godinu u borbi protiv zloupoterbe droga i na taj način hoćemo da očistimo Republiku Srpsku od te pošasti koja je svuda u svijetu prisurna pa, nažalost, i u Srpskoj", rekao je Lukač novinarima u Zvorniku.

Lukač smatra da je prošlogodišnja količina zaplijenjenih opijata izvanredan rezultat u borbi protiv zloupotrebe raznih vrsta opojnih droga.

"Nastavljamo borbu protiv ove pošasti, pa su i u tom smislu sve policijske uprave na terenu organizovane da se suprostave najtežim oblicima krivičnih djela, a tu spada i zloupotreba opojnih droga", rekao je Lukač i naglasio da će u narednim godinama biti napravljeni još bolji rezultati u toj oblasti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana