Индустријске зоне мотор развоја Бијељине

Љиљана Алексић
Индустријске зоне мотор развоја Бијељине

БИЈЕЉИНА - Ради стварања бољег пословног имиџа, али и отварања нових радних мјеста, град Бијељина је дефинисао четири пословно-индустријске зоне које у наредном периоду треба да буду носиоци привредног развоја у Семберији.

Индустријска зона један већ увелико живи и ради, а у стопу је прате и зоне два и три.

Према ријечима начелника Одјељења за привреду Дејана Савића, продате су све грађевинске парцеле у Индустријској зони два, гдје дјелатност већ обавља неколико привредника.

- Град Бијељина је на тој локацији обезбиједио купцима да излицитирану грађевинску парцелу могу платити у 60 једнаких мјесечних рата без камате или, ако су у могућности да изврше једнократно плаћање, цијена се умањује за десет одсто. Такође, град се обавезао да свим привредницима у тој индустријској зони обезбиједи сву потребну комуналну инфраструктуру како би несметано могли да обављају своју дјелатност - навео је Савић, додавши да су у Индустријској зони два асфалтиране главна и све споредне саобраћајнице, са уграђеном модерном ЛЕД расвјетом, електричном енергијом, водом, канализацијом, а биће положене и цијеви за гасовод. 

У Индустријској зони три, која се налази у близини кружног тока код Агро-тржног центра са лијеве стране према Угљевику, продају се посљедње слободне парцеле.

- У тој зони дјелатност већ обавља десетак привредника који се баве обрадом и прерадом лима, производњом пластичне столарије, обрадом пластике, те обрадом секундарних сировина - рекао је Савић.

Каже да постоји све веће интересовање привредника који желе да послују у индустријским зонама. Због тога је град усвојио и регулациони план за формирање индустријске зоне четири у близини кружног тока код Агро-тржног центра са десне стране.

- Планирано је да се намјени приведе око 100 хектара земљишта у овој индустријској зони - рекао је Савић. 

Добра инфраструктура и приступачне цијене парцела најбољи су начин да се у индустријске зоне привуку инвеститори, због чега је Градска управа смањила комуналне таксе и накнаде за производне дјелатности, те увела олакшице приликом плаћања за уређење грађевинског земљишта.

 

Мићић

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да је уређење индустријских зона начин како град може да помогне привредницима да лакше отворе нове компаније и запосле становнике, додавши да је Бијељина један од градова у БиХ који има најбоље услове за инвеститоре.

- Циљ је привући што већи број инвеститора, отворити нова радна мјеста, али и задржати постојеће привредне субјекте - каже Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана