Industrijske zone motor razvoja Bijeljine

Ljiljana Aleksić
Industrijske zone motor razvoja Bijeljine

BIJELjINA - Radi stvaranja boljeg poslovnog imidža, ali i otvaranja novih radnih mjesta, grad Bijeljina je definisao četiri poslovno-industrijske zone koje u narednom periodu treba da budu nosioci privrednog razvoja u Semberiji.

Industrijska zona jedan već uveliko živi i radi, a u stopu je prate i zone dva i tri.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu Dejana Savića, prodate su sve građevinske parcele u Industrijskoj zoni dva, gdje djelatnost već obavlja nekoliko privrednika.

- Grad Bijeljina je na toj lokaciji obezbijedio kupcima da izlicitiranu građevinsku parcelu mogu platiti u 60 jednakih mjesečnih rata bez kamate ili, ako su u mogućnosti da izvrše jednokratno plaćanje, cijena se umanjuje za deset odsto. Takođe, grad se obavezao da svim privrednicima u toj industrijskoj zoni obezbijedi svu potrebnu komunalnu infrastrukturu kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoju djelatnost - naveo je Savić, dodavši da su u Industrijskoj zoni dva asfaltirane glavna i sve sporedne saobraćajnice, sa ugrađenom modernom LED rasvjetom, električnom energijom, vodom, kanalizacijom, a biće položene i cijevi za gasovod. 

U Industrijskoj zoni tri, koja se nalazi u blizini kružnog toka kod Agro-tržnog centra sa lijeve strane prema Ugljeviku, prodaju se posljednje slobodne parcele.

- U toj zoni djelatnost već obavlja desetak privrednika koji se bave obradom i preradom lima, proizvodnjom plastične stolarije, obradom plastike, te obradom sekundarnih sirovina - rekao je Savić.

Kaže da postoji sve veće interesovanje privrednika koji žele da posluju u industrijskim zonama. Zbog toga je grad usvojio i regulacioni plan za formiranje industrijske zone četiri u blizini kružnog toka kod Agro-tržnog centra sa desne strane.

- Planirano je da se namjeni privede oko 100 hektara zemljišta u ovoj industrijskoj zoni - rekao je Savić. 

Dobra infrastruktura i pristupačne cijene parcela najbolji su način da se u industrijske zone privuku investitori, zbog čega je Gradska uprava smanjila komunalne takse i naknade za proizvodne djelatnosti, te uvela olakšice prilikom plaćanja za uređenje građevinskog zemljišta.

 

Mićić

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je uređenje industrijskih zona način kako grad može da pomogne privrednicima da lakše otvore nove kompanije i zaposle stanovnike, dodavši da je Bijeljina jedan od gradova u BiH koji ima najbolje uslove za investitore.

- Cilj je privući što veći broj investitora, otvoriti nova radna mjesta, ali i zadržati postojeće privredne subjekte - kaže Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana