Гучевска чета ударила темељ слободе

С. М.
Гучевска чета ударила темељ слободе

РОГАТИЦА - “Бијасмо љубав у срцу овог краја и класје златно једног олујног љета. Нека сад слобода нашим гласом пјева, за земљу ову паде и Гучевска чета”, ријечи су уклесане на споменику у селу надомак Рогатице који чува сјећање на погинуле борце чувене Гучевске чете Романијског партизанског одреда, коју је изњедрио овај питоми крај током Другог свјетског рата.

На спомен-обиљежју које је подигнуто 2. августа 1972. године уклесана су имена оних који су живот дали борећи се за враћање отете слободе и живот достојан човјека. Сјећање на њих и даље чува пензионер Раде Фргања, један од ријетких Гучевљана који још живе у овом селу.

Како каже, споменик са чесмом из чије три роре даноноћно тече бистра и хладна планинска воде, уз младу борову шуму, чине заједнички комплекс гдје се прије посљедњег рата годинама поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом, окупљао народ овог краја.

Након посљедњег рата много тога се промијенило. Престало је окупљање, зуб времена добро је нагризао и споменик и спомен-чесму, а увелико је проријеђена и борова шума која чини цјелину овог мјеста пијетета.

- Мања интервенција била је на освјежењу слова епитафа и имена погинулих - казује Фргања, који као и остали Гучевљани не губи наду да ће се код надлежних пробудити савјест и да ће се и споменицима из НОБ-а вратити стари сјај кад су у питању и посјете и одржавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана